Vad gör man med aubergine?

 
Auberginer är så himla fina och jag står ofta och tittar på dem i affären, men vet aldrig vad jag ska göra med dem. Idag slog jag till på en. Tänkte äta den rå tillsammans med zucchini och tomat. Jag tärnade dem och skvätte över citronsaft och örtsalt.
 
 
Jag köpte även ett block basilika- och vitlöksmarinerad tofu. Tärnade den och stekte i olivolja. Jag strödde bara över lite salt.
 
 
I med alltsamman i en tallrik tillsammans med en klick vitlökssås. Helt ok kvällsmat. Snabb, enkel och god.

Klättring, gungning och pannkakslunch

 
Idag har jag haft finbesök! Syrran, Krabban och Lillkrabban. Vi gick upp till Keillers park och gav oss hän lekplatsen.
 
 
Moster ville också klättra så klart och lyckades nog imponera på Krabban lite när jag klättrade högst upp. Det vågade inte han.
 
 
De två söta grisarna var fascinerande.
 
 
Pannkakslunch i det gröna.
 
 
Sköna gungor.
 
 
Någon hade glömt kvar en bil.
 
 
"Indiantälten" skulle så klart undersökas.
 
 
Krabban fotar oss systrar. Han lyckades även få med sitt finger på samtliga bilder. Inte helt lätt att veta vart man ska göra av alla de där spretigheterna.
 
 
Yeah!
 
 
Gör en min!
Ok!
 
 
När vi lekt ett bra tag kämpade vi oss upp till utsikten. Med en hand i ryggen som gav lite extra kraft fixade Krabban att cykla hela vägen upp. Det första han fick syn på var brandbilen som syns långt ut till höger i bild. Grym syn! Nog blev han lika hänförd av utsikten som jag alltid blir.
 
 
Hans mamma och lillebror tog den asfalterade bilvägen ner med vagnen. Jag tog Krabbans cykel under armen och så tog vi trapporna genom skogen ner. Det var lite läskigt utan mamma, tyckte Krabban först, men jag lovade honom att jag hittade så då var det inte läskigt längre. Vi hittade en snygg stenbänk mitt i skogen.
 
 
När vi kommit ner fortsatte leken (jag och syrran låg dock på en filt i skuggan och pratade), men vi pausade för chokladbollar och hallongrottor.
 
 
Vissa åt fler chokladbollar än andra.
 
 
Hejdå lekparken på berget, ropade han i tratten.
 
 
Sen cyklade/gick vi tillbaka neråt igen.
 
 
Fast Krabban var tvungen att stanna och känna på temperaturen i dammen. Varmt, konstaterade han.
 
 
Lillkrabban fick syn på något. Oklart vad.
 
 
Sen skulle Krabban ut på stenen och därefter doppade han sina sandalklädda fötter i vattnet och skrattade.
 
Syrran meddelade via sms att brorsorna somnade i bilen nästan direkt när hon börjat köra. Roligt är ofta tröttsamt också.

Jag och Bad Religion

 
Mellan 21.27 och 21.47 igår kväll pågick följande sms-konversation mellan en vän och mig:
 
M: Sugen, börjar om 30'. Har en biljett.
 
Jag: Jösses! Det var kort om tid. Vet inte om jag hinner. Finns det möjlighet att lämna biljetten i dörren?
 
M: Skall kolla. Fick reda på presspass lite sent.
 
J: Ok.
 
M: Fixat, ligger en i ditt namn.
 
J: Grymt! Jag åker nu :) Lämnar telefonen hemma. Inget batteri... Hoppas vi hittar varandra!
 
M: Längst fram i mitten.
 
J: :)
 
 
Bad Religion spelade på Sticky Fingers igår inför en publik på blott 400 personer och biljetterna sålde slut illa kvickt när spelningen utannonserades. Jag lyssnar inte mycket på den här typen av musik nu för tiden, men jag har gjort och spelningen var överväldigande bra! Bandmedlemmarna är ju gubbar nu, men oj, vad de levererade! Vilken energi. Trummisen var löjlig. Helt frenetisk och inte en miss (vad jag märkte). Jag stod och mös hela spelningen (vars start jag bara missade med 10 minuter).
 
Ja, det här var helt klart en upplevelse jag är glad att lägga i mitt bagage. M hade nämnt någon dag tidigare att han eventuellt skulle kunna ha en biljett till mig så jag var inte helt oförberedd när hans sms kom. Fast jag var i princip på väg att gå och lägga mig. Jag studsade upp från soffan. Fräschade till mig och slängde på mig kläder. Kutade iväg till Hjalmar Branting och fick vänta några minuter på en spårvagn. Sen är det ju helt kaos i centrum på grund av ombyggnad så jag gick från Nordstan till Sticky. Det blev en bra uppvärmining inför spelningen.
 
Läs GP:s recension.

Dånande smaklökar

 
Nu har jag återigen suttit och läst på Fiskekrogens hemsida. Bilderna är därifrån. Mina smaklökar dånar av att bara läsa menyn! Ja, och när man ser bilder som dem ovan. Anledningen att jag hamnade på deras hemsida var för att kolla upp deras skaldjursbuffé.
 
Givetvis har restaurangen stängt nu när jag har tid att gå tid. Semesterstängt 8 juli-8 augusti. Nedan har jag kopierat in deras tre menyförslag. Jag vill äta alla, men helst det sista. Jag har ätit där en gång för en hel evighet sedan och har sedan dess velat återvända. I flera år kunde jag frammana smakerna och njuta av dem, men nu är de borta för gott och därför tycker jag att det lämpar sig med ett nytt besök.
 
Att lägga en bit över tusenlappen för en måltid som man lever på länge, länge är lätt värt. Vill till bara att få ihop sällskap som känner likadant, som kan njuta av en måltid på samma sätt som en vrålhäftig konsert eller något annat i den prisklassen. Så...jag kan tänka mig att boka bord typ den 24 augusti. Senare går också an så klart. Ja, om någon skulle vilja hänga på.
 
 

Meny 1   495:-

Matjesill serveras med jordärtskocka, bakat ägg samt brynt smör
Krondillsglacerad lax serveras med nässelkräm, shiitakesvamp, körsbärspotatis samt svampsky
Glace au four med maltglass, hjortronkompott samt mandlar

Meny 2   635:-

Fiskekrogens havskräftsallad
Pocherad bergtungafilé serveras med krossad rotselleri, hummermousse, syrlig rödalg samt rökt grönärtsbuljong
Crème brûlée med kvällens sorbet

Meny 3   675:-

Ahlströms lilla skaldjursplateau, pinfärska räkor, havskräftor och vinkokta blåmusslor, såser, bröd och lagrade ostar
Smörstekt torskrygg serveras med nässelkräm, shiitakesvamp, smörstekt kalvbräss, ångkokt torskkind samt svampsky
Klappgröt på jordgubbar med skrädmjölsdrömmar, glass på kardemumma samt grillade jordgubbar

Vinpaket till menyförslagen

För att erbjuda våra gäster en komplett mat- och vinupplevelse har vi gjort dessa vinmenyer, som anpassas till respektive menyförslag.

Vinmeny plus   410:-
Denna meny börjar med ett glas mousserande. Därefter serveras ett glas vin till förrätten, ett glas med påfyllning till varmrätten och avslutas med ett glas dessertvin. Vinerna i denna meny är hämtade från världens alla hörn.

Vinmeny klassisk   485:-
I Fiskekrogens klassiska vinmeny serverar vi viner från de klassiska vinområdena i Europa. Vi börjar med ett glas Champagne. Därefter serveras ett glas vin till förrätten, ett glas med påfyllning till varmrätten samt avslutas med ett glas dessertvin.

Vinmeny prestige   585:-
Vinerna i denna meny kommer från kända vinhus och områden som utmärker sig i karaktär och smak. Vi börjar med ett glas årgångs-Champagne. Därefter serveras utvalda prestigeviner genom hela måltiden. Ett glas till förrätten, ett glas med påfyllning till varmrätten samt avslutas med ett glas dessertvin.


Experiment med hårfärg

 
Så här röd har jag ju varit i håret i vår. Jag älskar den här färgen och har velat ha den i flera år, men inte riktigt vågat. Dock finns det problem med den. Bland annat att det är så mycket pigment i färgen som sitter "löst" i håret, vilket innebär att varje gång håret blir blött droppar det rött. Livsfarligt i ett regnigt Göteborg. Ett annat problem är att mitt hår växer otroligt fort och utväxten i det här är verkligen inte snygg. Dessutom bleks färgen allt eftersom så den är som bäst i en vecka och sen blir det sämre. På någon av vår resas sista dagar bestämde jag mig för att det skulle bli förändring när jag kom hem. Förändringen gjorde jag igår.
 
 
Jag hade inte helt klart för mig hur slutresultatet skulle bli, men jag tänkte att jag måste börja med att bleka ur den röda färgen. Det skulle ju kunna bli precis hur som helst.
 
 
Men blekningen bet i alla fall ganska omgående. Jag höll mig kylig och lät blekningen sitta i nästan 1,5 timma. 
 
 
Kvaliteten på håret när jag sköljde ur blekningen var fruktansvärd! Torrt och strävt. Håret blev orange. Jag hade gissat på rosa.
 
 
Jag klippte mig och torkade sedan håret. Först i det här steget bestämde jag mig för hur jag skulle gå vidare.
 
 
Mer blekning, men inte i allt utan bara i snaggen runt om samt i linjerna runt det långa håret. Ja, lite upp i det långa också för att det inte skulle bli några linjer. Efter att jag sköljde ur denna omgång hade jag i en hårkur och sen kändes håret helt ok, om än väldigt torrt. Det kommer man inte ifrån när man bleker.
 
 
Och här är slutresultatet. Jag måste säga att jag gillar det skarpt!
 
 
Som synes är det mörkare orange bak än fram och detta ska jag försöka jämna till med lite mer färg, men jag ska vänta någon dag med det så jag vet hur håret beter sig.
 
Det kanske blir heltokigt när utväxten kommer och då kanske jag gör nya ändringar, men det återstår att se.
 
PS Håret får hamna i denna kategori, eftersom hårfix är ett skapande för mig. DS
 

Picknick på Ramberget

 
Igår hade jag min vän J på middag och jag hade bestämt att vi skulle äta utomhus. Picknick! Kall mat således. Jag gjorde två sorters minigratänger. En med fetaost och spenat och en med soltorkade tomater och svarta oliver. Recept i slutet av inlägget.
 
 
Grönsakerna är ju som bäst så här på sommaren. Så jag gjorde en sallad. Förutom det på bilden hade jag även i galamelon, fetaost och oliver.
 
 
Jag hade även kallrökt lax och en krämig guacamole, som jag för övrigt blev otroligt nöjd med.
 
 
 
Snygg brud i motljus på Ramberget.
 
 
Till maten drack vi så klart franskimporterat vin.
 
 
Vi hade det riktigt gött och satt kvar till solen hade försvunnit.
 
 
Underbara Göteborg!
 
 
Recept på ungefär 18 minigratänger:
 
2 ägg
2 dl vispgrädde
0,5-1 dl riven ost
salt, svartpeppar och chilipulver
 
Vispa ihop ingredienserna och pytsa ut en skvätt blandning i botten på varje form. Jag tog en matsked (besticket) i varje. Lägg i valfri fyllning. Jag hade som tidigare nämnt svarta oliver och soltorkade tomater i den ena och spenat och fetaost i den andra. Därefter fördelade jag resten av äggblandningen, vilket var ungefär ytterligare en matsked i varje.
 
Grädda sedan i 225 grader till gratängerna fått fin färg och inte dallrar. De är lika goda varma som kalla.
 
Recept på guacamole enligt mig:
 
2 avocado
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5-1 msk citronsaft
3 msk olivolja
salt, chilipulver
 
Både citron och vitlök ska man ju ha i efter smak. Citronen gör att avocadon inte blir mörk, men jag tycker det är väldigt gott när syran tränger igenom. Olivoljan gör att röran får en rund, fin smak.

Hemma!

 
Vad gör man utan AC i bilen när det är vrålvarmt? Man vevar ner rutorna. Det är dock lite jobbigt för öronen när man kör i 130 på tyska motorvägar samt att frisyren får ta rejält med stryk. Jag försökte lösa det med att vira in håret i en sjal. I öronen fick det bli musik.
 
Vi sov en natt i Waterloo. Nästa dag, i onsdags, hade vi bestämt att köra så långt vi bara orkade. Vi nådde ända upp till Randers i Danmark. Där sov vi och i går åkte vi upp till Skagen.
 
 
Vi hade hoppats på en dag med solsken. En lat dag på stranden. Men istället blåste det nästan lika mycket som det hade gjort i Berniéres-sur-Mer. Sanden piskade mot benen.
 
 
Vi promenerade ändå hela vägen ut till Danmarks topp. M hade ju inte varit där tidigare.
 
 
Vi var inte direkt ensamma där.
 
 
Hur intressant kan det egentligen vara att se två hav mötas? Jo, men faktiskt. Det är väldigt häftigt. Vågorna krockar med varandra och slår som mot klippor. Det är mäktigt!
 
Nu är jag hemma igen. Försöker smälta den resa vi har gjort. Jag tror vi har kört 340-350 mil någonting, har sett otroligt många fina ställen och det är omöjligt att berätta om allt. Det jag har delat här i bloggen är bara en bråkdel. Det mesta går inte att beskriva med varken ord eller bilder. Allt det där får jag spara i minnet. Jag ska försöka fortsätta att njuta av resan så länge jag bara kan. Njuta ska jag även göra av vin och champagne som jag har köpt med hem.
 
Tack alla som följt vår resa och som kommit med glada tillrop på olika sätt!

Resan tar slut

 
Ètretat var det ju ja! Jag har lovat bilder och här kommer massa. Jag är ingen badare och gillar inte att klä mig i bikini, men när ett kristallklart Atlanten bredde ut sig framför mig fick jag svårt att motså. Det var ljuvligt om än inte särskilt varmt.
 
 
Hela stranden (som är bra lång och ligger alldeles nedanför staden) är klädd i kiselstenar. Sen inlägget med husen i Les Loges har M googlat på detta och vi vet nu att kisel och flinta är samma sak.
 
De två bilderna ovan är från vårt första möte med Ètretat i söndags.
 
 
Efter vår dag i Fécamp igår åkte vi ändå en sväng till Ètretat och möttes av ett härligt kvällsljus.
 
 
Vi var närapå ensamma på stranden strax innan vi begav oss därifrån framåt åttatiden.
 
 
Små fiskebåtar ligger i långa rader uppe på stenkullarna. Det är brant från vattenbrynet och upp dit och svårt att gå i de djupa lagren av stenar, som dessutom sjunker undan när man går i dem. Till sin hjälp hade fiskarna ett vinschsystem för att dra upp båtarna.
 
 
I morse gick vi upp tidigt och packade ihop tältet och våra saker för att bege oss hemåt. Dock hade vi planerat att vara några timmar i Ètretat innan vi körde vidare. Flera fiskare var på väg in med morgonens fångster.
 
 
Vattnet som hade dragit sig utåt kvällen innan hade fortfarande inte sköljt tillbaka så stora ytor med tång låg blottlagda. Ser ni förresten den svarta bilen på berget?
 
 
Två målare satt längs stranden. Kan tänka mig att morgonen är bästa stunden. Knappt något folk och ett underbart ljus.
 
 
Nu är vi på väg mot det nordligaste klippbenet som Ètretat är känt för.
 
 
Hela stranden.
 
 
Jag vet inte hur högt klippväggarna reser sig, men man känner sig bra liten nedanför dem.
 
 
Här och där syns igensatta grotthål. Sånt blir jag så himla nyfiken på...
 
 
Vi promenerade tillbaka. M tog sig ett dopp, men jag avstod och somnade i solen en stund istället.
 
 
Trutar och fiskmåsar fanns det gott om och särskilt blygsamma var de inte heller.
 
 
Strax efter lunch idag lämnade vi fantastiska Ètretat. Nu sitter jag på samma hotell i Waterloo som vi sov på när vi åkte ner. Till och med samma rum. I morgon kör vi så långt vi orkar in i Danmark för en övernattning. På torsdag åker vi till Skagen och tar sedan färja hem till Göteborg. Det ska bli skönt att komma hem, men jag saknar redan Frankrike. Det har varit en grym resa.

Endagstur till Fécamp

 
Vi skulle bara åka och handla i en större mataffär igår. Det var vårt mål, men istället gick nästan hela dagen åt i Fécamp som låg bara några mil från Les Loges där vi campade. Les Loges ligger i sin tur nära Ètretat. Fécamp var minst lika vackert som Ètretat. Ni vet känslan när man inte kan se sig mätt och knappt kan andas för att det är så otroligt vackert och slående.
 
 
Hela stranden består av små, äggformade kiselstenar.
 
 
Även här reste sig klippväggarna höga.
 
 
Tänk att bo här och ha tillgång till detta fantastiska dagligen!
 
 
Vackert!

Mot Ètretat

 
Vi tog kustvägen till Ètretat och körde igenom många, underbara små samhällen. I detta stannade vi för att äta. Minns dock inte vad samhället hette.
 
 
M köpte musslor. Jag köpte någon laxtallrik som visade sig vara ett mellanting av förrätt och huvudrätt. Det var gott, men jag blev inte mätt. Dessvärre tog jag ingen bild.
 
 
När vi kom fram till Ètretat var det full på campingen vi spanat in. Vi letade länge och väl och hittade en ute på landet i en by som heter Les Loges. Här är supermysigt och flera av husen är byggda/smyckade med vad vi först trodde var flintasten.
 
 
Men eftersom stränderna här är täckta med kiselsten tänker vi att det kanske det som husen är klädda med. Förmodligen så.
 
Nu tar mitt urkassa wifi slut, men jag hoppas kunna uppdatera igen i morgon kväll då vi övernattar i Waterloo igen. I morgon efter lunch påbörjar vi resan hemåt.

Hus och sånt

 
Jag har utlovat ett bildsvep av husbilder från Bernières-sur-Mar och här kommer det. Det finns otroligt många vackra, stora, pampiga hus här och de flesta är dolda bakom högra murar och i vissa fall har jag fotat det som syns över muren eller det som skymtar genom en tre meter hög grind. Vi grunnande en del på alla dessa murars vara och tror att det har med vinden att göra snarare än för nyfikna turister. Med den kraftiga vind som råder här är muren kanske enda chansen till något så när vindstilla läge i solen.
 
 
Det här stället låg innan för grindar, men här fanns en restaurang, men tyvärr hinner vi inte testa den...
 
 
Liten M vid jättegrind.
 
 
Brevlåda.
 
 
Men alltså...här vill jag bo!
 
 
Mitt inne i byn ligger den gigantiska kyrka. Den ringer varje kvart så man behöver ingen klocka här. Ett ding-dong för kvart över. Två för halv och tre för kvart i och fyra för hel samt antal timslag.
 
 
Ni fattar hur gött det är här väl? Jag skulle definitivt kunna tänka mig att ha något fast att återkomma till här.

Grillen packades inte förgäves

 
Ikväll bestämde vi oss för att grilla till middag. Vi slog på stort och drack champagne till. Fint ska det vara!
 
 
Vi grillade kyckling, champinjoner, zuccini som vi la chèvre på samt blomkål. Behöver jag säga att allt var fantastiskt gott?
 
På dagen idag åkte vi in till närmsta stad - Caen. En supermysig stad med anor flera hundra år tillbaka i tiden.
 

Strandpromenad

 
Havsbandet är väldigt specielt här i Bernières-sur-Mer. Jag kan inte uppskatta hur många meter det är från strandpromenaden till vattenbrynnet. Jag antar att det beror på ebb och flod, men vi har bara sett havet ungefär vid samma tid varje dag och då är det långt ute. Det blåser något oerhört, så efter en halvtimme här är man mer eller mindre sönderblåst.
 
 
Jag hittade totalt fyra snäckor i den här storleken. Två röda och två vita.
 
 
Det blåser! Jag är fullt påklädd med leggings, klänning, varm tröja och vindtät jacka plus sjal. Mitt i sommaren.
 
 
M hittade finaste stenen.
 
 
Havet är ganska farligt med starka strömmar. Kanske därför folk hittar på alternativ till vindsurfing. Rullande bräda.
 
 
Strandfynd.
 
 
Du har snäckögon sa M och syftade på att jag hittade dessa skönheter. Att hitta vackra snäckor och stenar kommer jag aldrig att bli för gammal för. Jag älskar det!
 
 
Så här såg jag ut i håret efter promenaden på stranden. Helt vild! Särskilt med tanke på att det var helt nedkammat innan.
 

Framme i Berniéres-sur-Mer

 
Det blåser något oerhört här vid kusten. Stor kontrast att komma från stekheta Paris och hit. Fram med leggings, strumpor, tröja och sjal. (Sjalen på bilden köpte jag i Paris.) Tältet kom upp efter några om och men och vi fick förankra det hårt. Vinden rev och slet i det. I morse var det mulet när vi vaknade, men nu har solen kommit fram igen. Vinden gör dock att det är ganska kallt.
 
 
Här betar åsnor och sebror sida vid sida. Coolt va! Det hänger nog mest ihop med att det är en cirkus här.
 
 
Frukost! Tältet ser ganska litet ut, men vi har gott om plats.
 
 
Här är allting väldigt friluftsaktigt. M diskar. Bakom henne finns duschbåsen och bortom mannen till höger finns det toaletter. Det är visserligen tak över, men vindarna kommer åt även här. Det var halvkul att klä av sig naken för att duscha i morse när det var en 14-15 grader. Vattnet var väldigt varmt som tur var.
 
 
En orädd koltrast kalasade på resterna av vår frukost.
 
 
Det är underbart att gå i mataffärer i andra länder. Spännande att se vad som finns. Jag kommer att köpa med mig en del franska delikatesser hem. Karameller, honung, marmelad med mera.
 
I byn vi bor i är husen helt fantastiska. Det lär nog bli ett inlägg med bara husbilder så småningom.

Sista dagen

 
Vår sista dag i Paris unnade vi oss återigen en lugn morgon. Vår frukost åt vi i en park och där vi satt kunde man se toppen av både Eiffeltornet och Sacré-Ceour. Ett par turister kom fram till oss och frågade någonting om parken. Jag fick hejda dem och säga att vi inte pratar franska varpå kvinnan sa på engelska den här gången: "Jaha är ni i parken för första gången?" Hon tyckte väl vi såg ut att passa där. Hon ville veta var parkens högsta punkt var. Hon sa att det fanns en plats där man såg ut över Paris. Den ville vi så klart också se. Därav bilden på bron för över den var vi tvungna att gå. Den svajade bra mycket mer än Göta Älv-bron en blåsig dag.
 
 
Mycket riktigt. Däruppe fanns detta lilla torn varifrån man såg Sacré-Ceour och en hel del mer av Paris.
 
 
Dessutom blåste det skönt däruppe.
 
Resan ur staden gick mycket lugnare till än resan in. Det var skönt. Det är rätt krävande att köra när man måste vara på helspänn hela tiden. Mot Caen alltså. Fram dit gick det bra, men sen hade vägbeksrivningen fel. Vi letade oss fram ändå och hittade vår camping som har ett namn som låter som Havre med Bearnaise.

Detaljer ur stadsbilden

 
Jag älskar stadskonst. Den där som oftast städas bort. Klotter och kladd även kallat, men jag kallar det konst. Det finns ofta stor humor i den. Eller samhällskritik. Vissa är bara fina. Här kommer några samlade bilder från Paris i den genren.
 
 

Heldag i Paris

 
I morse tog vi det väldigt lugnt. Sov ganska länge, gick för att flytta bilen och sen handlade vi frukost.
 
 
Äkta fransk baguett (fransmännen käkar dem som om de vore godis), rädisor, hummus, yoghurt, lemonad och jordgubbar. Helt ok. Som bonus luktade det kiss beroende på vilket håll vinden kom ifrån. Det luktar kiss på väldigt många ställen i Paris.
 
 
Typisk fransk trafiksituation liknande dem som jag genomled igår. Folk kör mot rött från ena hållet, vilket leder till att vägen är blockad när trafikanterna från andra hållet får grönt.
 
 
Jag gillar hus och fasader. Det vet ni nog om ni följt min blogg ett tag.
 
 
Vi knatade upp till Sacré-ceour trots värmen. 31 grader i skuggan. Utsikten är ju helt fantastiskt och går på intet sätt att återge med ett foto.
 
 
Vi strosade omkring i de där kvarteren. Både bland turiststråken och andra stråk. Paris är en väldigt härlig stad.
 
 
Vi var tvungna att leta rätt på Moulin Rouge. Kvarteren är ju sådana som vi inte så ofta ser i Sverige.
 
 
Väldigt många kör moppe eller motorcykeln i den här staden.
 
 
Hotta brudar! Jag köpte en hatt idag. Hittade precis en sådan jag ville ha.
 
 
Råkade få syn på den här när vi lämnade området kring Champs-Élysées.

 

 
Efter några om och men hittade vi en restaurang på en bakgata. Vi tänkte att detta blir väl ok. Men! Långt mer än ok. Jag var helt lyrisk över min mat. Salladen bestod av isbergssallad, spenat, gröna och svarta oliver, paprika, zuccini, marinerade tomater, haricots verts och någon vit fisk typ sardeller, men inte inlagda utan marinerade och kokta. Fisken ovan på var grillad svärdfisk. Mat helt i min smak!
 
Ja, det där var ett utdrag från dagen, men till sist...
 
 
...så här kan man också parkera.

Ovan träden

 
Vi bor på femte våningen på gatan Avenue Secrétan och när man öppnar fönstret ser men ned i trädkronorna. Det är en skön känsla!
 
 
Bortåt vänster ser det ut så här.
 
 
Mitt över.
 
 
Till höger är hållet vi kom ifrån. Vid den här tidpunkten var trafiken lugn. När jag körde igenom här igår var det kaos. Bilar över allt.
 
I vår planering hade vi tänkt vara i Paris tre nätter, men när vi checkade in visade det sig att vi bara bokat två. Vi bestämde oss för att ta det som ett tecken på att vi ska ge oss av mot havet tidigare. Plus att vi ändrade våra planer. Vi hade tänkt åka till Saint Malo, men vi skiter i det och åker till Caen istället.
 
Jag ringde till campingen vi ska åka till, presenterade mig och frågade mannen som svarade om han pratade engelska.
Oui, oui, svarade han.
Men därefter gick det så där. Han pratade engelska ord på franskt vis. Det var väldigt svårt att urskilja. Han förstod inte mig särskilt bra heller. Vi skrattade mest åt spårkförbistringen, men jag tror vi var överens om att vi fick komma när som helst under morgondagen och att vi inte behövde bestämma hur länge vi ska stanna. Gott så!
 

A Paris

 
Vi kom ju nätt och jämt undan köerna igår för att vi hittade andra vägar, men på vägen från Waterloo mot Paris blev det plöstligt bom stopp. Det verkade bero på en olycka och i över en timma sniglade vi fram. Varmt som sjutton var det också. Vi som trodde vi skulle komma till Paris ganska enkelt. Det var ju bara 30 mil att köra.
 
 
Mestadels åkte vi genom fantastiska landskap så njuta kunde man ju göra ändå på ett sätt.
 
 
Hittills har vi bara passerat en vägtull.
 
 
Kraftverksledningarna ser ut som ugglor. Så söta!
 
 
Det har varit fruktansvärt varmt idag. M körde och jag mer eller mindre tuppade av i sätet. Med bara några mil kvar till Paris stannade vi och la oss i skuggan och domnade bort. Har ingen aning om hur länge vi låg där, men skönt var det. Och vettigt. Ännu mer med tanke på vad som väntande.
 
 
Trafikkaos i Paris. Bilarna körde lite hej vilt kan man säga och jag försökte hänga med bäst jag kunde. M läste återigen kartan. Vi var på väg mot världens största loppismarknad.
 
 
Efter många om och men lyckades vi hitta en parkering.
 
 
Ägaren var inte kvar.
 
 
Med lite hjälp från en kvinna på en turistbyrå letade vi oss in i marknadsområdet. Nedan följer bilder därifrån.
 
 
Det fanns mycket att kolla på, men allt vi köpte var varsin glass.
 
 
Jag älskar det ruffiga i stadsmiljöer.
 
 
Om vi trodde att vi hade varit med om trafikkaos när vi körde till marknaden så var det inte i närheten av vad som väntade oss när vi skulle köra till hotellet. Jösses! Trafiken kom från fyra olika håll, varav en korsande, och ingen följde reglerna. Samtliga körde mot rött, bytte filer hej vilt och tutade som galningar. Vad gör man? Det var bara att agera likadant. M satt och var rädd (berättade hon efteråt) medan jag närapå njöt av kaoset. Jag gillar när det är så där. Tränga sig fram och liksom själv bestämma vilka regler som gäller. Galet, galet, men fram kom vi och inte en repa i lacken. Var och varannan bil i Paris är bucklig...
 
När vi väl kommit till gatan med hotellet skulle vi ju hitta parkering också. Det var lättare sagt än gjort, men vi löste det också. Vi måste visserligen upp i morgon och flytta bilen, men så är det ju ofta i en stad.
 
 
Efter middag ute var vi bra trötta och skippade våra kvällsplaner för att istället (efter en promenad) landa på hotellet. Det är väldigt tröttsamt att åka bil i så många timmar i den värme som råder här. I Paris mätte det minst 30 grader i skuggan idag. Turligt nog har det blåst en del, vilket ger viss svalkande effekt.
 
Jag är för övrigt otroligt nöjd över att jag har kunnat inleda flera samtal med min stackars franska istället för att köra engelska direkt. På marknaden, restaurangerna och hotellen. Det gäller bara att våga!

Bremen - Waterloo

 
Natten mellan söndag och måndag tillbringade vi i Walterloo. Vi kom dit senare än planerat. Bland annat för att körningen tog längre tid än vi hade trott plus att vi körde åtta mil extra. Först några extra för att vi ville ha glass och en bankomat. Det visade sig att stället vi köpte glass på inte kunde ta emot betalning från utländska kort. Har aldrig hört något så dumt, men Tyskland är Tyskland. Några kontanter hade vi inte så vi fick äta vår glass och sen ta ut pengar.
 
Nå väl. När vi körde vidare sen visade det sig att den stora motorvägen vi skulle ta plötsligt var avstängd och vi blev omledda. Vid ett trekors bestämde vi oss hastigt och lustigt att vi inte pallade att stå i kö i gassande sol utan ac. Med kartläsaren M hittade vi andra vägar att ta oss till Waterloo. Några mil extra, men det var det värt.
 
Vi åt middag på hotellrestaurangen och gick sen en promenad i området. Väldigt många fina och lustiga hus. Nedan följer ett antal bilder från vår promenad. Håll till godo!
 
 

Genom Sverige och Danmark mot Bremen

 
Resan mot Frankrike började bra med broöppning över Göta Älv. Som en vän kommenterade när jag instagrammade bilden: "Du gillar det." Och det är helt sant.
 
 
När vi hade passerat Öresundsbron började vi bli hungriga och hittade en fin strand där vi slog oss ned och åt vår medhavda lunchlåda. Jag måste typ ha världens längsta underben eller så är det vidvinkeln som ställer till det. 
 
 
Vattnet var skönt, men vi badade inte. Vad den där grävaren gjorde ute i vattnet vet vi inte. Kanske var den till för att lassa undan tång. För tång fanns det gott om.
 
 
Snygg bro! Någonstans i Tyskland.
 
 
Nästa matstopp blev på en parkering vid en brandstation. Varmkorv med bröd. Kalkonkorv. Det var riktigt gott för två hungriga och trötta resenärer. Trangiaköket därmed invigt för den här resan. Det var inte sista gången vi lagar mat med hjälp av detta. Cismar hette detta lilla ställe.
 
 
När vi anlände till vårt hotell utanför Bremen hade vi kört 74 mil. Då är resan mellan Rödby och Puttgarden (färja) inte inräknad. Vi startade strax efter åtta i morse och var framme vid åtta på kvällen. Fem stopp har vi gjort på vägen. (Askim)
 
 
Efter att ha suttit så många timmar i bil kände vi att vi behövde en promenad. En fin, ljummen kväll.
 
 
Sånna här automater med diverse utbud står lite här och där.
 
 
Sjukt snygg garagelänga! Djuren är Stadsmusikanterna i Bremen.

Nära nu

 
Nu är det väldigt nära. I morgon bitti bär det av. Mot Frankrike och Paris. Idag har vi handlat den mat vi ska äta på resan ner. Jag har även köpt en radio som vi kan koppla mobilerna till för att kunna lyssna på spotify. Stereon i bilen vi ska ha är stendöd, nämligen.
 
Jag har även gjort lite andra sista minuten-köp idag som mediciner (diverse allergier), strumpor och en klänning.
 
 
Vi ska ju campa på västkusten. Det är klurigt att fundera ut vad man måste ha, men samtidigt ta med sig så lite som möjligt. Kryddor, konservöppnare, skruvkork, skärbräda och köksredskap känns viktigt. Trangiaköket har mitt resesällskap på sin packlista.
 
 
Det svåraste är ändå kläderna. Vädret är svårt att förutse så jag måste ju packa kläder för både varmt, kallt, regnigt och blåsigt. Försöker tänka smart. Klänning, leggings, kofta. Lager på lager som går att skala av och på efter behov.
 
Jag kollade just vädret för Paris och där lär jag inte behöva leggings och kofta. Temperaturen förväntas ligga mellan 25 och 28 grader. Som det ser ut nu kommer det dock att vara något svalare längs kusten, vilket jag hade förväntat mig.
 
Just nu vill jag bara komma iväg. Det här stadiet inför, när man ska fixa massa småsaker och packa, känns bara jobbigt. Nu ska jag dock sätta fart så jag slipper vara uppe hela natten. Måste städa också. Lägenheten är utlånad medan jag är borta.
 
Min tanke är att jag ska uppdatera bloggen under resan så håll koll!

Depp och Sting samma kväll

 
Jag och J var och såg The lone ranger. Helt ok film. Jag skrattade flera gånger. Reaktionerna mot den har varit ganska blandade. En del vänder sig emot Johnny Depps karaktär som förstärker bilden av indianer som oseriösa skojare. Jag kan förstå den kritiken. Hela filmen bygger på alla förutfattade meningar och fördomar om vilda västern. Det är en rolig film, med många detaljer samtidigt som det finns något allvarligt i botten. Tyvärr slarvas allvaret bort. Helt klart sevärd ändå.
 
 
Efter filmen rusade jag vidare till Liseberg för att hinna höra något av Sting. Och nog hann jag, eftersom han spelade länge. Jag kan bara tänka mig alla fina bitar jag missade, men jag fick höra "Roxanne", "Every breath you take" och efter att ha blivit inropad flera gånger om avslutade Sting...
 
 
...med en av mina absoluta favoriter "Fragile". Åh vad den passade fint i ösregnet.

Långsam dag

 
Jag sov till halvelva i morse och gick upp strax före tolv. Vi åt lunch efter ett och sen hängde vi bara i soffan. Framåt halvtre ryckte jag och pappa upp oss och åkte till Gällstad. Jag köpte två tröjor.
 
Därefter åkte jag hem till brorsan och vi åkte och köpte glass.
 
 
Det var inte särdeles varmt, men skönt ändå att sitta på bryggan och dingla med benen.
 
 
Tip top is the shit.
 
 
Grann utsikt.
 
 
Högljud granne.
 
 
Bra dag detta med. Jag gillar det här med att ha semester.

Till Värnamo jag for

I går åkte jag till Värnamo för att hälsa på en vän. Vi började med att promenera till Osudden och tillbaka.
 
 
Å ena sidan.
 
 
Å andra sidan.
 
 
I Apladalen finns den här läckra, gamla järnvägsbron.
 
 
Man får nog inte klättra upp, men det gjorde jag ändå.
 
 
Under.
 
 
Jag hälsade på mina gamla kollegor på Värnamo Nyheter. Det kändes fint! Testade en av chefernas plats. Han hade semester.
 
 
Det finns väldigt många fina hus och portar i Värnamo. Detta är en i mängden.
 
 
S bor i stugan där jag själv bodde min första sommar i Värnamo. Det var 2007 och en hel evighet sedan.
 
 
Lilla Krogen (Eller Rose Garden som den heter nu) stängde sin lunchservering så tidigt att vi inte hann dit. Hängde i flera timmar på Max istället.
 
 
Sen bar det av till stugan igen för glassätning i trädgården och sedan...
 
 
... packade S i plastkassar och fyllde halva sin bil med, medan jag hängde på trappen och tjötade. När packandet var klart for vi åt varsitt håll på E4.
 
Bra dag. Gott snack.

RSS 2.0