Det är inte dig det är fel på...

Ni märker ju hur sällan jag uppdaterar här just nu. Det beror på ganska många saker. De två främsta orsakerna är att jag inte har en fungerande dator hemma samt att mitt arbete tar nästan all min energi. Jag lyckas inte uppbåda så mycket mer kraft ytterligare än vad jobbet och att vara social kräver.
 
Att vara påhittig och kreativ för bloggens skull hamnar hela tiden som ett senare prioritet. Det känns inte bra. Jag vill leverera ett-två inlägg varje dag och inte ett i veckan som det är nu. Därför tar jag en paus. Jag behöver en tid utan att behöva tänka på bloggen.
 
Jag kommer definitivt att dra igång den igen och jag tror inte att det kommer att dröja allt för länge. Jag hoppas att ni, mina trogna läsare, väntar på mig och fortsätter att följa mig när jag väl är tillbaka. Ni får gärna följa mig på Instagram där det kommer uppdateringar emellanåt. Sök mig på Kreativa_latsidan.
 
Syns och hörs!

Glad i det lilla

Ibland är det verkligen de små sakerna som kan göra en glad. Eller snarare oftast. Jag försöker påminna mig själv om att suga upp alla sånna där småsaker. De är som energi för själen.
 
Här är några saker hittills:
  • Solsken (visserligen snorkallt, men äh).
  • Jag vaknade och kände mig ganska pigg i morse.
  • Jag fick med mig en god macka till frukostrasten.
  • Kollegan P hade godis med sig och bjöd på.
  • Jag fick ett meddelande från en vän jag saknar som sa sig sakna mig också.
  • Vi hade roliga/intressanta diskussioner på lunchen. Vi pratade bland annat om iq. Ett favoritämne.
  • Det är fredag.
  • Plus en massa saker jag inte riktigt kan sätta ord på, men sånt som får mig att le och skratta. Jag älskar att skratta. Både att få vara rolig själv och att skratta när andra är roliga.
På den vägen är det. Trevlig helg!

Att gå bananas


Den här blir aldrig färdig så jag har sedan länge bestämt mig för att måla över den.
 
 
Jag grundade den och ytterligare en med grått och började sen måla på svart på den ena.
 
 
Därefter målade jag någon slags lavaaktig klump. Den är ju långt ifrån klar, men redan nu kan jag konstatera att den inte riktigt kan jämföra sig med bilden jag hade i huvudet. Jag gick lite bananas, kan man säga. Får se vart det tar vägen. Ska försöka måla i helgen. Hur som helst var det en väldigt härlig känsla att bara ösa på. Ibland är det mycket värt och då gör det ingenting om man måste börja om eller måla över efteråt.
 
Som ni ser gick det så vilt till att jag till och med droppade färg på mattan. Ja, ja. Shit happens även när man har kul...

Denna underbara migrän


Sen ett antal år tillbaka besväras jag av migrän.
Den har blivit värre under de senaste två åren. I höstas hade jag en period med migrän från och till i nära tre veckor. Då hade jag flera andra symptom också och kom fram till järnbrist. Efter en rejäl kur blev jag snabbt bättre.


Nu är jag inne i en sådan period igen. Jag har haft migrän från och till sedan förra måndagen. Det är inte så himla roligt. De flesta gånger är den dock inte värre än att jag kan hoppa tabletter och var hyfsat funktionell ändå. Som idag. Problemet är att jag inte tror mig lida av andra brister. Inte ens sömnbrist. Det är bara migrän. Typ.

De senaste månaderna har jag försökt att kartlägga min migrän för att försöka hitta samband. Orsak och verkan. Jag har hittat några samband, men inte varför migränen bara pågår som den gör i ett så här långt svep. Det skapar en oro i mig som säkerligen i sig har negativ inverkan på mig.

Så här står det på Wikipedia om våra hjärnhalvor.

Den vänstra halvan rymmer medvetande, språkförmåga i både tal och skrift, matematik, logik, analysförmåga samt jagets historiska aspekter och framtidsplaner. Den arbetar sekventiellt, vilket innebär att den koncentrerar sig på en sak i taget. Högra halvan står för omedvetna förmågor som intuition, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet, orienteringsförmåga, bildförmåga, formkänsla, igenkänning av ansikten, tolkning av ansiktsuttryck och musikalitet. Den håller sig till det som finns här och nu men arbetar med många olika saker samtidigt.”

En intressant reflektion jag gjort är nämligen att min migrän i princip alltid sitter till höger. Om jag skulle identifiera mig själv skulle det vara utifrån det som påstås om den högra hjärnhalvan. Jag är visserligen analytisk och har god språkkänsla med mera, men jag är nog mer av de andra. Känsla, kreativitet, form, musikalitet...

Om ett par veckor har jag tid hos en läkare för att prata om min migrän. Jag hoppas att det kan räta ut några frågetecken samt att jag kan få bättre/annorlunda medicin än den jag nu använder.

Med gott hopp och stor förväntan alltså.


Guldiga juveler

 
Jag svängde omkring på stan i lördags. Bland annat hade jag ett tillgodokvitto jag tänkte utnyttja. När jag gjort mina planerade ärenden gick jag bort till Ebbes hörna nästan högst upp på Vallgatan. Direkt när jag kom in fick jag syn på de här örhängena.
 
 
Materialet är trä i vitt och guld. Så himla fina och för 45 kronor slog jag till. Inte mycket att fundera på. Eller vad säger ni?

Mycket kultur blir det

Det är mycket kulturellt på gång nu för min del. På söndag ska jag och två vänner på ISC - Improvision song contest. Vad det är? Så här skriver de om sig själva:
 
"Skickliga improvisatörer från hela landet skapar kompletta låtar framför ögonen — och öronen — på publiken. En lättsam satir över schlagerns årliga höjdpunkt, och samtidigt en hejdlös skrattfest som inte liknar någonting annat."
 
Jag tror det blir bra. Riktigt bra.
 
 
På söndag är det vernissage för en utställning jag längtat länge efter. Nämligen Helene Schjerfbeck på Göteborgs konstmuseum. Funderar på om möjligtvis Maja A vill följa med mig vid tillfälle?
 
 
På Göteborgs stadsmuseum visas en utställning om romer. Den vill jag också gärna se. Där finns det ganska gott om tid att hinna se den, men risken är väl att jag glömmer bort den om jag inte går ganska snart.
 
Plus att jag och J ska på en pjäs av Lars Norén den 26 april. Efter detta kommer jag vara totalt påfyllt av kultur. Och förhoppningsvis inspirerad att fortsätta gå på teater och utställningar. När jag fortfarande jobbade på Värnamo Nyheter gick jag på många utställningar. Oftast i tjänsten, men ändå. Jag saknar det. Här i Göteborg finns det ju mängder av utställningar att gå på. Det är bara att börja och aldrig sluta!

Boka in!

Som jag nämnt en gång tidigare kommer Almakören att uppträda på världssångardagen som infaller tisdagen den 16 april. Kl 20 står vi redo på Götaplatsen. Det blir ingen konsert utan en kort reportoar med fyra låtar. Självklart håller vi tummarna för att det blir fint väder. Och med fint väder menar jag sådant utan nederbörd. Gärna sol och vindstilla. Det är svårt att sjunga utomhus. Ljudet bara far iväg. Klart och vindstilla underlättar och framför allt ökar chanserna till en stor publik.
 
Så har ni vägarna genom stan tycker jag att ni ska svänga förbi Götaplatsen och höra oss. Vi kommer att sjunga vårsånger.
 
Götaplatsen kl 20.00 den 16 april är det som gäller alltså!

Nytt batteri

 
Jag använder min telefon väääldigt mycket. Lyssnar på musik till och från jobbet, men även på andra tider, surfar, kollar på playkanaler, spelar spel, fotar och därtill ringer och sms:ar. Att batteriet kajkar ihop är väl inte konstigt, men fruktansvärt irriterande. Särskilt med tanke på att jag köpte telefonen för 5 000 kronor i juli för knappt två år sedan. Jag tycker att det borde hålla längre.
 
Sen ett par veckor tillbaka har jag fått ladda telefonen två-tre gånger varje dag. Det är inte hållbart. För ett antal år sedan köpte jag ett nytt batteri i en liknande situation. Det var bra i en månad eller två. Då köpte jag inte ett originalbatteri, eftersom dessa var rätt dyra. Nu kunde jag köpa ett originalbatteri för knappt 190 kronor inklusive fraktkostnad.
 
Återstår att se vilken kvalitet batteriet håller. Det är värt ett försök i alla fall. Jag har ingen lust att köpa en ny telefon just nu. Jag gillar den jag har och vill bara att den ska fungera.

60 slag

 
Jag funderar en hel del över min form. Den är inte den bästa. Jag började träna efter sommaren och när jag var som mest inne i det blev jag rätt rejält dålig. Järnet i mitt blod var långt under vad det borde vara. Jag började käka järntabletter och märkte resultat ganska omgående, men det tog tid innan kraftlösheten försvann.
 
Nu är det längesedan jag tränade och jag skulle verkligen behöva komma igång igen. Jag promenerar ganska mycket, men behöver och saknar gymmet. Om jag får gissa väger jag säkert tio kilo för mycket. Som tur är går det inte fort uppåt för min del. De där kilona har jag samlat på mig under lång tid. Nackdelen är ju att det inte heller går fort neråt. På sikt är detta bra.
 
Trots att jag känner mig i dålig form har jag alltid haft en bra grundkondition. Det krävs en del för att jag ska få upp flåset och min vilopuls är ganska stabilt låg. På senare tid har jag fått för mig att hjärtat försämrats. Som om det slog alldeles för fort. Jag räknade idag. 60 slag i minuten precis.
 
Men vad säger det. Genom att googla får man många olika svar. 
 
 
Bland annat detta. Mycket bra! Det vill jag gärna tro på, men att det skulle vara gränsen till atlet har jag svårt att tro på. Inte ens källan själv är helt säker på att detta är tillförlitligt. På andra ställen läser jag att 60 är en normalbra vilopuls och det räcker för mig.
 
Så kanske jag inte är i så dålig form ändå. Även om jag väger för mycket och har tappat i muskelmassa. Det går ju att förbättra. Mitt mål är så klart att komma igång med träningen igen och tappa extrakilona, men det känns väldigt skönt att hjärtat visar på en bra grund. 60 slag i minuten.

Glutenfria pannkakor

 
 
 
 
Ni känner nog igen den här bilden. I alla fall ni som följer mig på instagram. Jag gillar pannkakor och lagar det relativt ofta. Framför allt dagar när jag känner mig hängig och inte har någon färdiglagad mat i kylen att ta till. Pannkakor går fort och kräver inte särskilt mycket energi att göra. Passar bra dagen efter migrän.
 
 
Idag gjorde jag dem på glutenfritt mjöl för första gången och jag använde mjölet på bilden. Mjölet är en mix av råris, majs, bovete, betfiber och psylliumskal. Sen är det lite tråk i som förtjockningsmedel av potatisstärkelse kärnmjöl samt tre E-ämnen. Hur smakade pannkakorna då?
 
 
Inte riktigt lika gott som vanligt. Jag vill gärna snurra upp en och annan pannkaka på gaffeln och glufsa i mig utan något till. Mina vanliga pannkakor är så goda och nästan bäst utan sylt på. Men inte dessa. Tyvärr. Smaken går åt grahamsmjöl. Lite mustigare. Smeten blev väldigt tjock så jag fick ta i mer mjölk än jag brukar. Trots detta blev det ändå fin konsistens på pannkakorna när de var färdigstekta.
 
 
Men med sylt kände jag ingen skillnad. Jag ska testa vidare. Gillar inte produkter med massa E-ämnen och annan skit i. Det måste finnas bättre vägar att gå. Mätt blev jag i alla fall och det var ju syftet.

Att sova

I måndags eftermiddag kröp migränen på. Inte våldsamt. Mer som en tung keps kring skallen. Väl hemma tog jag tabletter och kröp ner i sängen. Jag sov en timma och sen gick jag upp och åkte iväg till kören. Värken i skallen var kvar, men jag kunde inte hålla mig borta från körövningen. Att sjunga ger mig sådan glädje. Plus att jag inte vill missa övningarna, eftersom vi går så fort fram.
 
När jag kom hem igen hann jag knappt lägga mig innan jag sov. Ändå var det tungt, tungt att gå till jobbet igår. Värken i skallen satt kvar. Det händer att den ger med sig fram på förmiddagen, men det gjorde den inte. Jag hade svårt att koncentrera mig och kom knappt framåt i mitt arbete. Satt och kisade mot skärmen.
 
Vid lunch gav jag upp. En kollega skulle till Backaplan så jag fick skjuts dit och promenerade den korta biten därifrån och hem. Det var skönt med kylan. Jag åt lite och la mig på soffan. Tänkte att jag skulle sova. Det dröjde dock till halvsju innan sömnen kom. Då hade jag tagit flera omgångar tabletter samt kört huskur med ingefära, gurkmeja och honung. Smakade apa.
 
Jag vaknade till vid 22. Hann bara reflektera över att jag låg på soffan innan jag somnade igen. Vaknade vid 03, gick upp på toa och tänkte att jag lika gärna kan fortsätta sova på soffan. Somnade om och vaknade när klockan ringde vid halvsju. Tolv timmars sömn! Ändå var kroppen som bly när jag vaknade i morse. Jag hade lätt kunna sova ännu mer, men min intention var att gå till jobbet.
 
När jag stod i köket och fixade med frukosten insåg jag att det inte kommer att gå. Yrsel och värme böljade genom kroppen. Dagen efter migrän är många gånger lika illa som dagen med migrän. Armar och ben ömmar och hjärtat slår tungt. Lite som efter en magsjuka eller influensa när febern lämnat kroppen. Man är inte sjuk, men inte frisk heller.
 
Jag fattar knappt att jag kunde sova tolv timmar. Från halvsju till halvsju! Ska försöka ta mig ut på en kortare promenad senare, men än så länge har jag inte kommit upp ens.

Helg hos syrran

 
Vid lunchtid i lördags anlände jag till Ulricehamn. Häng med syrran och hennes familj stod på schemat. Krabban la beslag på mig ganska omgående. Det skulle lekas så klart. Vi byggde en bilbana med grymmaste backen, spelade Bambino lotto och memory och kollade på Bilar.
 
 
Lillkrabban ville också vara med. På lagom behörigt avstånd från moster dock. Han valde att läsa Bamse och spela piano.
 
 
Det dök upp en superhjälte. Vet inte så noga vilka krafter hjälten hade.
 
 
Läsmys med morsan. Själv somnade jag på soffan mitt emot.
 
 
Kvällsmat i väntan på Melodifestivalen. Jag och syrran höll på låten som vann. Trevligt!
 
 
Söndagen fortsatte med lekar...
 
 
... och förberedelser i köket inför stundande kalas.
 
 
Vår familj och syrrans makes familj. Det blir några stycken med syskon och syskonbarn till höger och vänster.
 
 
Lilla fröken var med.
 
 
Kusinerna Skruttan och Krabban älskar att busa med varandra. Ganska snart var ALLA leksaker nerdragna från hyllor och skåp. Det gick knappt att gå på golvet utan att trampa på en boll, docka eller bil.
 
 
Lillkrabban tog det lite mer soft.
 
 
Paketöppning. Jag fick en chokladask av Carl och pengar av resterande familjen. Pengarna ska användas antingen till en riktigt vass stavmixer eller en provdocka.
 
 
Skönt att ses och få tjöta lite med familjen.
 
 
När kalaset hade pågått ett antal timmar var det inte riktigt lika roligt längre.
 
 
Det var då leken och skratten gränsade tätt till gråt och skrik, men det gick bra ändå.
 
Tack för en härlig helg!

Skönt med fredag

 
Fredag. Så himla skönt. Det har varit en trött vecka för min del. Vet inte riktigt varför och det måste kanske inte finnas en förklaring till allt. Ikväll kommer vännen J till mig. Förutom att äta och dricka gott ska vi även lira med vårt band. Det är flera månader sedan sist. Därtill lär det bli en del snack.
 
Den här veckan har det poppat upp många tankar om olika saker. Mest sånt jag har stött på i arbetet. Mest småsten, men även de små sakerna är sköna att få ventilera och det kan jag med J. Ventilera i princip allt.
 
I övrigt blir det en umgängesintensiv helg. I morgon åker jag till syrran i Ulricehamn och stannar över till söndag och på söndag blir det kalas. Vi ska fira syrran och mig som redan fyllt år och brorsans sambo som fyller snart.

Sötungen

Efter jobbet igår åkte jag till min bror och hans fästmö som fick barn för en vecka sen. Så himla fin, liten unge. Han låg och sov i min famn nästan hela kvällen tills det var dags för mat.
 
Tidsperspektivet är roligt med en nyfödd. Brorsan sa något om att: "så har han gjort i flera dagar" och jag: "han har ju knappt funnits i flera dagar". Det är coolt. Visst fanns han innan dess, men inte på det här viset.
 
Att hålla en nyfödd är verkligen fantastiskt. Perfektionen. Den lilla knubbiga näsan, dragen som återfinns i föräldrarnas ansikte. De små naglarna och muskelryckningarna i sömnen. Äta, bajsa, sova.
 
Under några korta ögonblick vaknade han till och tittade på mig. Sökte med blicken. Och när jag försiktigt klappade honom med fingret öven kinden kunde jag se att han gillade det. Han blev alldeles avslappnad och somnade igen.
 
/Mycket stolt faster

Rumskollage

 
Vi har ett rum på jobbet som har nyttjats som studio. Nu ska det göras om och vi fick komma med förslag. Detta är mitt förslag. I ett gammalt hederligt kollageformat. Det ska bli spännande att se vilka idéer som beaktas.

Rapport från Almakören

 
Det är i den här maffiga lokalen vi befinner oss i under körövningen - Annedalskyrkan. Akustiken här är verkligen inget man kan klaga på. Inte trevligheten eller utmaningarna heller. Igår kväll sjöng jag återigen skiten ur mina stämband och för ett tag kom det inte fram en ton. Jag har inte vanan inne att sjunga på det här sättet, men det är underbart!
 
För tillfället övar vi på ett tiotal låtar. Bland annat Sverige med Kent, Du gamla, du fria, Livets sår, I wanna dance with somebody (Whitney Houston) och Inbjudan till Bohuslän (Evert Taube). Det är körledaren själv, Simon Ljungman, som skrivit flera av arrangemangen. Just sådant är han enormt duktig på. Som körledare är han glad och engagerad och peppande, men samtidigt vet han vad han vill och han driver på framåt.
 
Vi sitter uppdelade i stämmor och då är det svårt att höra helheten. Framåt slutet får vi dock komma fram. Då står stämmorna mot varandra och så sjunger vi för glatta livet. Det är en härlig känsla.
 
Det kommer att bli ett par framträdande fram över. Det första tillfället verkar vara ganska snart. Den 16 april är det världssångardagen och som jag har fattat det kommer vi att stå och sjunga någonstans på Avenyn. Jag återkommer med mer info om någon skulle vara intresserad av att bege sig ut på stan då.

Glutenfritt

 
Jag har börjat kika efter bra recept på glutenfritt bröd. Jag är inte glutenintolerant, men däremot är jag känslig mot vetemjöl. Behöver inte gå in på några detaljer... Fick tips från en vän om en hemsida med flera recept på just glutenfria bröd. I ett av recepten skulle man ha havremjöl och i ett annat cashewnötssmör.
 
Havremjöl är helt enkelt mixade havregryn och eftersom jag inte hittade några mixade jag själv. Likadant med cashewnötterna.
 
 
Receptet jag tänkt använda innehöll äggvitor. Vad ska man göra med äggulorna då? Jag surfade efter idéer och det var typ glass och sås som var svaret. Jag hade inte behov av varken det ena eller det andra, men det bär mig emot att kassera prima råvara. Jag la helt enkelt det receptet åt sidan och började hitta på. Som vanligt.
 
Brödet jäste dåligt, blev kompakt och kladdigt (ej obakt, bara kladdigt), men faktum är att det smakade gott! Inte alls som färdigköpta glutenbröd jag smakat på tidigare.
 
Efter att ha pratat med vännen B har jag nu fått två nya recept att testa. Det ena innehåller morötter och keso. Det låter lovande, rent spontant. Alldeles säkert återkommer jag när jag väl fått testat detta.

Fragment

 
För ett bra tag sedan nämnde jag föreställningen Fragment. Sa jag skulle gå även om ingen föjlde med mig. Jag tog aldrig tag i det där och efter ett tag när jag kom på det igen ville jag inte ens gå in och kolla. Jag var övertygad om att Folkteatern slutat spela den.
 
Men så fick jag ett sms av en vän som bokade upp mig en tisdagkväll i mars. Jag fick inget veta, men på min födelsedagsfest visade det sig att hon hade fixat biljetter till oss båda. Så himla gulligt och jag blev otroligt glad! Jag ser fram något enormt mot denna kväll. Minns knappt när jag var på teater senast.

RSS 2.0