Trötthet från en annan värld

 
Jag är så trött att jag skulle kunna gå av. Det hänger så klart samman med förra veckans genomklappning. Att jag låg hemma i tre dagar utan ork, men med massa ångest. Det var längesen jag hade ett så kraftigt bakslag och jag var uppriktigt rädd för jag kunde inte avgöra hur illa det var. Tänk om jag skulle tvingas sjukskriva mig. Huh!
 
Ångesten och den inre krampen släppte efter samtalet med min chef, men den där tröttheten tar lite tid att få bukt med. Mina ögonlock känns som betong och hjärnan som om den var full med grus.
 
Igår var jag ute och åt med mina vänner J och N. Jag pendlade från att självklart följa med till att banga till att följa med ändå. Mest ville jag åka hem och bara lägga mig för att jag var så trött, samtidigt ger det så mycket att umgås med människor jag tycker om. Äta behövde jag ju också göra så varför inte i sällskap?
 
Vi var på El Corazon som ligger på ena hörnet av Saluhallen. Jag har inte varit där förut, men det var väldigt mysigt. Enkelt och avslappnat. Både jag och J föll för pizzan Quatro Quesos. Den var väldigt god och jag kände mig inte alls kass efter pizzan som jag brukar göra.
 
Kollade för övrigt på restaurangens hemsida och såg att de erbjuder en rätt maffig söndagsbrunch. Den skulle jag vilja testa vid tillfälle om någon är sugen att hänga på!

Bygga ett arbetsbord

 
Jag berättade igår att jag håller på och bygger ett arbetsbord. Med bygger menar jag att jag håller på och väljer ut vilka beståndsdelar arbetsbordet ska ha och hur man på bästa sätt ska få dem att passa tillsammans. Ovan ser ni själva bordet. Jag har tänkt att använda två bänkskivor som sätts ihop på mitten. I hörnen sätter jag teleskopben. Maxhöjden är 107 centimeter, men jag tror att omkring 100 blir en bra höjd. Skivorna kommer att sättas ihop med en kraftig tvärregel i varje ände.
 
 
Under bordet ska jag ha två hurtsar. Förmodligen blir det bänkskåp för kök. Jag hade tänkt att ha en med hyllor och en med lådor. Första tanken var att bänkskivan skulle monteras på hurtsarna och kanske bara ha två teleskopben, men efter en massa funderande med pappa kom jag till slut fram till att det absolut bästa måste vara att ha fyra ben och hurtsarna fria och kanske helst på hjul. På så vis kan jag använda själva bänken som matsalsbord genom att bara rulla undan hurtsarna och sänka bordet. Teleskopbenen jag valt går att sänka till 70 centimeter.
 
Det här kommer att bli precis hur bra som helst! Bättre arbetsbänk och mer förvaring. Smart förvaring. Om jag bara sätter en hylla i ena skåpet kommer jag att kunna ha mina taveldukar där i. Perfekt. Det andra skåpet kommer inte vara svårt att fylla.
 
Min snälla pappa har lovat att komma och hjälpa mig att bygga samman allting och innan dess ska jag bara bestämma vilka delar jag ska ha. Från början kändes det givet att ha ett skåp med hyllor och ett med lådor. Nu när jag sitter och räknar på priset kanske jag ändrar mig. Skåpet med lådor med måtten enligt ovan kostar 1 360 kronor. Skåpet med hyllplan kostar 505 kronor. Att köpa två skåp med hyllplan skulle alltså spara mig 800 kronor. Om jag väljer två av den billigare sorten kommer hela rasket gå på 2 417 kronor annars 800 till alltså.
 
Jag har råd att köpa en av varje, men frågan är om det är värt det och om det är det mest optimala. Det är vad jag har att fundera på nu. Klura, klura, klura...
 
Förresten är samtliga möbler vita. Det var bara lättare att illustrera dem gröna. Däremot tänker jag köpa gröna knoppar. Det blir fint!

Mer färg åt folket!

 
Efter jobbet uträttade jag några ärenden på stan. Bland annat spanade jag in tyger på Åhléns. Jag är fortfarande på jakt efter tyger till kuddfodral.
 
 
Det här passar inte mig, men jag tyckte det var rart ändå.
 
 
Det här tyget blev jag väldigt förtjust i. Det skulle passa ypperligt, men det var dyrt. 399 kronor metern. Visserligen behöver jag bara 60 centimeter, men ändå. Det blir typ 240 kronor. Jag kanske kan hitta något liknande, fast billigare, någon annanstans.
 
 
Jag var på Indiska och köpte två kompletterande kuddar. Den gula hade jag spanat in på webben och den gröna åkte med mer spontant. Kuddarna ser mycket finare ut tillsammans än på bilden. Lamp- och blixtljus gör inte färgerna rättvisa. Helt klart i alla fall att jag ska behålla den gula. Får se hur jag gör med den ljusgröna. 

Typ snöstorm

 
Efter att ha suttit inne framför dator och symaskin hela dagen bestämde jag mig för promenera en sväng. Mötte en granne i porten som sa att det var skönt till temperaturen sett, men att det var typ snöstorm. Jo, tack. Till att börja med ville min kamera inte ens vara med.
 
 
Det gick bättre sen. Jag var inte helt ensam om att vara ute och gå, dock mötte jag aldrig den här personen. Bara hens steg.
 
 
Kvillebäcken it self med sårskorpa och allt.
 
 
Man ser det inte kanske, men snön viner på bra.
 
 
På den här bilden kan man ana snön i lampans sken. Själv såg jag ut som en snögubbe. Varenda snöflinga verkade fastna som kardborrar på min ullkappa. Bet ganska bra i kinderna och nu sticker det i benen och i ansiktet medan värmen långsamt kommer tillbaka i kroppen. Så värt!

Hålan jag kommer ifrån

 
Jag åkte till min gamla hemort igår. Jag flyttade därifrån 2005 och mycket har hänt sen dess. Till viss del känner jag knappt igen mig. På den här bilden syns i alla fall min gamla högstadieskola. Den ska tydligen rivas nu. Jag hade ständig huvudvärk de tre åren jag gick här. Det pågick rejäla renoveringar och man upptäckte stora fuktskador. Det är ju inte bevisat att detta har påverkat min hälsa, men det var under dessa år som jag utvecklade astma och diverse allergier...
 
Konstverket utanför skolan kallas allmänt för Hundbajs i folie. Jag har inte en aning om vad verket egentligen heter. Det är för övrigt den här skolan som brann för några år sedan.
 
 
Genom att vrida mig 180 grader från förra utsikten får man istället den här. Detta är torget. På varsin sida ligger två enplaniga längor med bank, pizzeria, tobaksaffär, frisör, blomsterbutik och konditori. Där har det inte ändrats någonting. Rakt fram låg förr den gamla mataffären, men den brann upp en påskafton när jag var barn. Den byggdes upp igen, men ligger istället runt till vänster om den synliga längan.
 
 
När jag bodde i Gråbo såg den här skolan inte ut så här. Då var det en röd låg byggnad med ett plan till höger och två plan till vänster. Aningens större och säkerligen mycket fräschare nu för tiden. Snygg trappa har man i alla fall fixat.
 
Konstaterade det när jag pratade med en av vännerna jag hälsade på att jag inte skulle känna mig hemma om jag flyttade hit nu. Det är för mycket som har hänt. Både i samhället och rent socialt. Jag har svårt att tro att detta någonsin skulle kunna bli mitt igen. Men, man ska som bekant aldrig säga aldrig.
 
Nu var jag väl orättvis som gav en mestadels dyster bild av hålan jag kommer ifrån. Säga vad man vill om Gråbo, men det är väldigt vackert där. Kanske inte just i centrum, men i omgivningarna. Det är en gammal lantbrukarbygd med många gårdar, öppna fält, skog och härliga skogssjöar. Förresten, om man googlar ortsnamnet är första träffen en helt annan...

Sy och jobba

 
Igår var jag hemifrån hela dagen. Först var jag i Östäng och på hemvägen stannade jag till i Gråbo. Idag är jag bara hemma. Har bland annat hängt med den här kompisen.
 
 
Jag tänkte fixa fina band som skulle knytas, men jag sket i det.
 
 
Ett helt vanligt kuddfodral blev det. Tyget köpte jag på Stoff & stil i fredags. Det gröna har jag också sytt, men det är många, många år sedan. Jag har fått span på en gul kudde på Indiska som jag kanske slår till på och så eventuellt den där blombroderade på Ikea. Kanske en ljusare grön också för att matcha de nya gardinerna. Mer färg är tanken. Känner att jag behöver det inför den här våren.
 
Jag pratade med pappa en lång stund idag. Vännen jag besökte på dagen igår hade en så bra arbetsbänk och jag började grunna på om jag inte skulle byta ut mitt skrivbord mot något mer funktionellt. Det var där pappa kom in i bilden. Vi bollade flera olika idéer fram och tillbaka och nu har jag bestämt mig för hur jag ska göra.
 
Detta kommer så klart att påverka min möblering av vardagsrummet. Slutligen kommer det att bli till det bättre i alla fall. Det är ett som är säkert. Ett bättre arbetsbord, mer förvaring och smartare placering av alla möbler.
 
Can't wait!

Skit först och sen bra

 
Jag har ju varit hemma några dagar. Helt kaputt och ångest upp över öronen. Inget roligt, men idag gick jag till jobbet. Skönt att träffa mina vänner J och N igen. Skönt att få deras stöd. Gott att träffa de andra också. På lunch var vi fem stycken som drog till Da Vinci i Linné. Det var också välbehövligt. Att ses och prata utanför "huset".
 
Strax innan hemgång hade jag ett möte med en av cheferna. Fick berättat om alla dåliga tankar och känslor och fick höra precis det jag behövde. Det var enormt lättande och den här veckan kommer att sluta tusen gånger bättre än den började. Värdefullt!
 
 
Som ni kanske förstår av bilderna så här långt åkte jag till Ikea efter jobbet. Ja, först satt jag, J och N kvar på jobbet och pratade i 1,5 h. (Så gott att ha dem. Desto vemodigare att J sagt upp sig och bara jobbar nästa vecka...men vi kommer så klart att hänga ändå.) Sen åkte jag till Ikea.
 
 
Jag hade några saker jag skulle köpa. Typ ljus, knivvässare och en ram, men jag passade på att samla inspiration i form av färg. Tyckte att det här tyget var ganska trevligt. Rent färgmässigt skulle det passa mig, men det är lite för hårt på något sätt.
 
 
Här är också rätt färger, men väldigt mycket mjukare i uttrycket. Jag har tittat på den här kudden många gånger och jag tycker att den är otroligt fin. Jag håller ju på att omvandla mitt vardagsrum en aning. Kan hända att denna kudde ska få ta plats också, men jag bestämde mig för att avvakta.
 
 
Söta dörrmattor!
 
 
Fina lampor.
 
 
Jag hittade ljuslyktor som gick precis i mina färger. Jag kunde inte låta bli dem. Nio kronor styck är ju inte så mycket pengar så de fick åka med hem.
 
 
Färgglada köksredskap tycker jag är trevligt.
 
 
Dessa var det rea på. Julkoppar. Men vem ser att det är julkoppar om man tar fram dem på sommaren? De kan ju precis lika gärna vara supersomriga. Det beror nog på hur man ser på dem. Jag har alldeles för länge haft ont om kaffekoppar och för 15 kronor stycket slog jag till. Tyckte det var fint att blanda prickar och ränder också.
 
 
Ett av de bästa köpen var ändå det här. Något jag skulle ha köpt länge, länge, men inte stött på något som jag fallit för.
 
 
Men det här duschdraperiet lyckas med motstycket att plocka upp alla färger på min hej kom och hjälp mig-färgade toalett. Aprikosbeige golv, lila mattor, grönblå väggar och blå handdukar. Inte illa pinkat. Inte illa alls. Tack vare draperiet verkar allt hänga samman. Hur underbart!
 
Innan jag var på Ikea smet jag in en sväng på Stoff & stil. Jag ville passa på när jag ändå var ute på Bäckebol. Målet var att hitta ett rött tyg till en soffkudde. Det hittade jag. Men först hittade jag en stuvbit av ett fantastiskt viskostyg. Min första tanke var sjal, men biten var för liten. Jag frågade ett biträde om tyget möjligtvis fanns kvar på rulle och det gjorde det. För 40 kronor metern. Jag tänkte mig en ganska maffig sjal. Hmmm. Tänk om jag gillar tyget så mycket att jag vill göra något mer av det, som exempelvis en klänning? Jag slog till på fem meter. Ja, men för säkerhets skull!
 
Hej hopp!

Gulor och Banksy-dok

 
De där gulorna som är små och ligger tätt tillsammans knäckte jag ur ett och samma ägg idag. Det är inte första gången jag stöter på tvillingar. Jag köper alltid ekologiska ägg. Undrar om det är därför eller om det är lika vanligt bland konventionella ägg?
 
Hur som helst. Jag har varit hemma från jobbet ett par dagar, eftersom jag inte är riktigt pigg. Jag har sovit och sovit hur mycket som helst. Och läst. I morse var min intention att gå till jobbet. Jag var uppe, fixade frukost och strök en skjorta, men sen gick det inte mer. Jag gick och la mig igen och sov i tre timmar till, fast jag redan sovit i åtta. Jag ska göra ett nytt försök i morgon. Att ta mig iväg alltså.
 
Jag fick ett tips av en kollega om dokumentärfilmen Exit through the gift shop så idag skaffade jag ett Netflixkonto, efter att jag sett att filmen fanns där.
  
 
På Youtube hittade jag det här klippet som jag tror bara är inledningen på filmen. Den handlar om gatukonst och om en filmare som blir ett fenomen när han själv börjar med "konst" och kallar sig Mr Brainwash. Ja, "konst", eftersom han inte gör något direkt eget. Enligt min uppfattning. Hur som helst. Det var en intressant film, men det jag mest vill när jag ser den är att få se ännu mer av Banksys konst. Banksy är regissör till den här filmen och han är helt fantastisk. Fullständigt makalös.
 
 
Han har varit världen över och lämnat sitt budskap där han berättar om en bättre värld. Skärmdumpen ovan visar hans bilder från muren på Västbanken som han kallar för West Banksy. Ni ser ju själva hur inovativ och duktig han är! Sök på Banksy på google för att se fler fantastiska målningar han gjort.

Omvandlingen av ett rum

 
Jag letade förgäves efter en gradskiva för att kunna mäta ut hörnet som är i orät vinkel. Jag hittade ingen så jag fick lösa genom att mäta flera längder över golvet och genom det kunna dra linjen ut från det oräta hörnet.
 
 
När alla väggarna var mätta skalade jag om rumsmåtten och ritade upp rummet.
 
 
Därefter gjorde jag likadant med alla möbler fast som lösa bitar. På så sätt kan man möblera bäst man vill.
 
 
Som ni ser har rummet en inte helt enkel form. Bakom tv:n är mitt enda fönster och längst ned till höger är öppningen ut till hallen. Den här möbleringen har jag nu. Allt efter väggarna. Jag har trixat fram och tillbaka en hel del, men det är inte alldeles lätt. Vissa möbleringar kanske kan funka på papper, men i verkligheten blir det förmodligen trassligt, trångt och ljusskymmande.
 
 
Det här är mitt bästa förslag. Inte helt nöjd med placeringen av tv:n, eftersom den kommer så nära soffan. Mest nöjd är jag med placeringen av pianot och skrivbordet. På så vis kan jag se in i rummet när jag spelar, vilket jag gillar. Att stirra in i en vägg har alltid känts konstigt tycker jag. Likadant med skrivbordet fast när jag sitter där vill jag helst kunna se ut och det gör jag om jag har det så här.
 
Något som absolut skulle underlätta mitt liv är om jag köpte en platt-tv som jag kunde slänga upp på väggen. En del blir nästan chockade över att jag har en riktigt tjockis-tv. Inte en sån där tidig "plattis". Det är bara det att jag tycker att det är fullkomligt onödigt att köpa nytt när jag har något som fungerar alldeles utmärkt.
 
 
Jaha. Nu blir det till att klura, men jag tror att detta kan bli en bra lösning i alla fall.

P3 Guld 2013

 
Kodjo Akolor och David Druid hade fått i uppdrag att värma upp publiken i Scandinavium. De gjorde ett bra jobb. Peppen inför P3 Guld-galan ökade till max.
 
 
Ännu bättre blev det när Icona Pop som första band ut på scen rev av sin fantastiska låt "I love it". Grymt drag! Svårt dock att få ett skarpt foto på dem. Det var över lag svårt att ta skarpa bilder, men skit samma. Ni får se bilderna ändå.
 
 
Kvällens programledare var Martina Thun och Soran Ismail. Klockrena. Jag har märkt på dem som sett tv-sändningen att det inte vara så bra, men jag kan säga att för oss som var på plats var det väldigt bra. Galor som dessa är nog bäst live.
 
 
First Aid Kit delade ut priset för Årets hip hop/soul och det vanns av Labyrint. Deras glädje. Fint!
 
 
Loreen bjöd på "In my head" och det var gåshud över hela kroppen. Cool kjol.
 
 
Norlie & KKV spelade sin låt "Nej".
 
 
Maskinen vann det finaste priset av alla - Guldmicken - för bästa liveartist. Freij valde att kasta ut priset i publiken.
 
 
Alina Devercerski spelade "De e dark nu". Det är hon som står där borta i mitten.
 
 
Tityo delade ut priset till årets grupp som givetvis inte var där - Kent.
 
 
Discoteka Yugostyle tolkade de nomireade till årets låt. Dessa hade jag lätt kunna dansa till hela kvällen. Vilket ös!
 
 
Välförtjänt vinnare blev Icona Pop med superhiten "I love it".
 
 
Gnucci körde ett potpurri och fick hela arenan att koka. Vansinnigt bra!
 
 
Timbuktu var med på ett hörn.
 
 
Norlie & KKV plockade hem priset för årets nykomling.
 
 
Ghost uppträdde.
 
 
Årets Musikhjälpen-trio hade kommit för att dela ut priset till årets rock/metal som kammades hem av Meshuggah. 24 år efter deras första platta.
 
 
När Linnea Henriksson äntligen kommit upp på scen var det inte hon som hördes utan Timo Räisänen med en akustiskt gitarr. Som någon slags rip off på hans och In Flames nummer från Grammisgalan för några år sedan. Detta var dock mindre lyckat. Synd att stjäla glans från just Linnea som var en av artisterna jag sett fram mest emot.
 
 
Hon är helt enkelt strålande.
 
 
Bara det att världens konfettiregn sprutades ut under hennes låt.
 
 
Och att hon kastade av sig sina höga klackar och rusade omkring som en tok. Så härligt!
 
 
Soran var den som stod för galans alla klädombyten.
 
 
Golvet.
 
 
Adam Lundgren och Adam Pålsson delade ut priset för årets dans som gick till Swedish house maffia som givetvis inte var på plats.
 
 
Johnossi världspremiärspelade sin nya låt. Jag tyckte inte den var så bra. Alldeles för skramligt utan någon riktig hook som jag tycker att många av deras äldre låtar har.
 
 
Kakan hade en egensydd klänning med Spice girls på. Den skulle jag kunna tänka mig att ha! Det var som en hyllning till priset för årets artist som det här året bara hade kvinnliga nomierade. Har nog aldrig hänt innan. Däremot många gånger då kategorierna bara innehållit manliga artister.
 
 
Jag hoppade högt och tjöt av lycka när priset gick till Linnea Henriksson. Hon var så rörd att hon nästan tappade rösten och började gråta.
 
 
Galan avslutades sen av Timbuktu & Damn!
 
 
Jag och J lyckades få bra platser trots att vi trillade in ganska sent. Jag står under den röda pilen och J under den orange. Vi dyker upp då och då i rutan genom hela den tv-sända galan. Orkar man inte se den 1,5 timmes långa sändningen, men ändå är lite nyfiken på innehållet kan man kolla klippen på galans egen hemsida. Jag kan framför allt rekommendera klippet med Gnucci.

Behov av förändring

 
Så här såg min hall ut min första tid i Göteborg. Alltså alldeles innanför dörren. Det var inte helt lätt att komma in och förbi all bröte. Kanske taskigt att kalla det för bröte bara för att sakerna ligger i högar och är i vägen. Klädställ, pall, dammsugare, skoställ, byrå och en massa fyllda flyttlådor.
 
 
Ganska snart fick jag upp gardiner. I köket ville jag skapa insynsskydd utan att förstöra utsynen helt. Det blev en kappa i längre modell. Eller som synes - avklippta spetsgardiner av samma sort som jag så länge haft i vardagsrummet.
 
 
Den där tapeten målade jag över framåt vårkanten. Från början var ambitionen att inte bara måla den vit utan också göra något figurativt motiv. Vit blev den, men sen blev det inget mer.
 
Jag minns en känsla och tanke jag hade när jag flyttade in. Den gällde främst vardagsrummet. Det kändes tråkigt att bara ställa in samma gamla möbler, hänga upp samla gamla gardiner. Allt kändes så hemtamt trots att jag flyttat över 20 mil.
 
Jag gillar mina möbler väldigt mycket. Det handlade inte om att jag ville ha nytt, men jag ville nog ha förändring. Sen släppte jag den tanken. När jag flyttade in möblerade jag vardagsrummet på enklaste sätt. Soffan i det räta hörnet, tv:n framför fönstret och skrivbordet vid den utskjutande väggen.
 
Jag såg inte så många andra alternativ utan ville få allt på plats så fort som möjligt. Bäst att passa på när flytthjälpen var på plats. Brorsan kopplade in tv:n och sökte rätt på alla kanaler. Då hamnade tv:n framför fönstret eftersom det var så långt min antennsladd räckte.
 
Jag är ju sån som tröttnar ganska fort. En sån som älskar förändring. Som ni kanske förstår, och det jag tänker komma till, är att jag vill ändra om. Jag vill möblera om. Tänka nytt. Nyttja rummet på ett annat sätt.
 
Det är ett klurigt rum. Alla hörnen är inte rätvinkliga. Jag har försökt att bara tänka fram en lösning, men jag inser att jag nog får ta till samma metoder jag använde förr i tiden. Jag får helt enkelt rita upp en skalenligt skiss på rummet och sen skalenliga översiktsmodeller på samtliga möbler. Då kan man möblera på pappret bäst man vill utan att svettas en enda droppe.
 
Det är först när man kommit fram till rätt lösning som man ringer en vän, typ M, och börjar rodda om. Jag ska försöka komma ihåg att fånga några bra före och efter-bilder så ni får se förändringen. Min plan är att detta ska ske inom de närmsta veckorna.

Skön kväll med favorittjejerna

 
Igår var jag hos syrran och hennes familj. Kvällen startade med middag tillsammans.
 
 
Sen blev det picknick. Snacka om att vara mätt.
 
 
Vi hängde i tältet i vardagsrummet. Så stort att jag tar upp halva golvutrymmet. (Säger kanske mer om mig än om tältet...)

 
Vi hade en photo session.


Lilla fröken kryper runt som en galning och vill vara med överallt.


 
Vi började leka med lego.
 
 
Lilla fröken ville mest riva vårt bygge så morsan fick bryta in och avleda.
 
 
Det är roligt att bygga.
 
 
Det blev högre och högre.
 
 
När vi knappt hade mer lego att bygga med var det turligt nog dags för tandborstning, sagoläsning och nattning. Det blev två böcker om barbapapporna. Det i sin tur ledde till att jag senare på kvällen fick rätt på en fråga i Quizkampen, eftersom jag visste vad barbamamma har på huvudet.

Om mitt jobb

Jag skulle vilja berätta om min nya tjänst. Nu har jag gjort fyra intensiva dagar och borde börja få en aning om det hela, men näe. Eftersom tjänsten formas medan jag jobbar kan vad som helst hända. Därför kan jag fortfarande inte sätta fingret på vad det är jag ska göra. Alltså, eftersom att mina chefer inte ens riktigt vet. Senast idag hade de ett möte om en av mina uppgifter och levererade ett papper med riktlinjer till mig.

Samtidigt som det känns roligt och spännande så är det jobbigt. Jobbigt för att jag inte har koll och för att jag inte är självgående. Jag avskyr att hela tiden vara beroende av någon annan för att kunna utföra mina arbetsuppgifter. När jag började här och jobbade med tidningen var det mer givet. Ok, jag ska göra den här tidningen som redan gjorts i flera år. Det är bara att följa ett snöre och använda sunt förnuft. Så är det inte nu. Vissa saker har utkristalliserats, men ändå inte. Verkar det rörigt? Just det.

I morgon kommer det hit en snubbe vi jobbar ihop med. Jag kommer att få sitta med honom en stund åtminstone och då hoppas jag få ytterligare några verktyg av honom. Det kanske kan ge mig en något klarare bild.


Kärlek och bus

 
Tisdagen är den sämsta dagen i veckan. Då är det bra att ha något roligt att göra på kvällen. Som att träffa de här tjejerna och förkovra sig i kärlek och bus. Det ska jag göra i morgon. Längt!
 
För övrigt är klockan snart 21.00 och jag tänkte gå och lägga mig.

Grannhäng

Ikväll har jag varit med om en trevlig och ganska ovanligt sak. Ovanlig utifrån min världsbild. Jag har varit och fikat hos två grannar som bjöd in hela trapphuset genom en lapp på ytterdörren. Totalt var vi nio stycken. Det började aningens trevande med handskakningar, lägenhetsjämförelser och "vilken lägenhet bor du i?
 
Sen flöt det på riktigt bra. Jag antar att man bara går på en sån här träff om man är social och intresserad av sina medmänniskor. Vi började med lite laget runt-snack om vad vi pysslade med. Vi pratade om området, vilka restauranger som är bra, lite skitsnack om hyresvärden och om lyhördheten. Men vi pratade även om helt andra saker än det som band oss direkt samman, som film och tv-spel.
 
Vi konstaterade hur tråkig vår "gård" är. Jag sätter "" omkring ordet gård för det är mest en asfaltsplätt och inget mer. Vi pratade om hur vi kunde liva upp den och göra den trevligare. En av killarna ville gärna bygga en bänk och ett bord och jag och en annan sa direkt att vi gärna kan måla dem. Först får vi väl stämma av med hyresvärden, men han kan väl knappast motsätta sig att vi skapar trevnad på egen bekostnad.
 
Jag romantiserar det där möblemanget och tänker att vi kan hänga där tillsammans med en grill och några öl. Dessutom har jag alltid drömt om att ha grannar att umgås med. Hur soft är inte det? Bara att kila över. Det är först nu som jag bor i ett trapphus där det faktiskt kan bli så.
 
Hur som helst. Fikastunden var väldans trevlig. Jag tror vi satt i 3,5 timmar och snackade och jag hoppas att vi kommer att umgås igen. Det var vi i alla fall över ens om att vi ville.
 
To be continued.

Ut med det gamla

 
De där vita spetsgardinerna har hängt med bra länge. Flera år faktiskt. Jag är väldigt förtjust i dem, men det är ju väldans tråkigt egentligen att aldrig byta. Det går ju bra att hänga upp dem igen någon annan gång. Dessutom är det dags att plocka bort stjärnor och ljusstakar.
 
 
Nu blev det gröna gardiner och min fina lampa har fått komma tillbaka. Gardinerna köpte jag på rea för någon vecka sedan. Av alla ställen köpte jag dem på Coop för blott 100 kronor.
 
 
Det bästa med gardiner i 100 procent polyester är att det bara är att klippa av dem till rätt längd utan att man behöver sy upp en fåll. Om tyget skulle repa sig är det minimalt.
 
 
Svårt att fota mot fönstret. Den gröna färgen är mer illig än vad som framgår här. Rummet blir något mörkare trots skirheten och det är bland annat därför jag har gillat de vita i spets så mycket. De stal aldrig något ljus. Nå väl. Jag tyckte att detta blev bra. Funderar även på att köpa eller sy nya fodral till kuddarna i soffan för att piffa upp ännu mer. Kanske mer grönt och eventuellt gult också. Jag får se.

Sju filmer i ett paket

 
Ginza hade rea så jag slog till på sju filmer. De kostade endast 29 kronor styck. Typ 240 kronor totalt inklusive frakt. Det är blandad kompott från dramatik, via tragisk, rolig och romantisk till allvarlig.
 
Från vänster bakre raden: Min brors flickvän. Samma regissör som till Om en pojke. Jane Eyre efter Charlotte Brontës klassiker av manusförfattaren till Stolthet & fördom och Förnuft & känsla. Dancer in the dark av Lars von Trier med Björk i huvudrollen. Jag har sett den förut och den är fullständigt gräslig och samtidigt fantastisk. Hidden children. Om människor som flyr Hitlers utrensning av judar.
 
Från vänster främre raden: Ängeln på sjunde trappsteget efter romanen med samma namn av Frank McCourt. Jag läste boken för flera år sedan och visste inte att den hade blivit film. Inglurious basterds. Även den här utspelar sig under andra världskriget och jag såg den på tv för ett tag sedan och den är värd att ha i hyllan. Inside ring med en av mina favoriter Jean Reno i huvudrollen. Handlar om en armenisk maffiaboss i Frankrike.
 
Jag gillar film, men hinner sällan se så många som jag skulle önska. Ibland satsar jag på kvantitet istället för kvalitet.Ibland är det som om jag ser en film istället för att läsa. Att se film kräver inte lika mycket hjärnaktivitet som att läsa. Med det sagt: Jag borde verkligen läsa mer.

Vilka är vi européer?

 
SVT har gjort en väldigt intressant miniserie om Europa, om Sverige och om nationell identitet under namnet Kappelin i Europa. Den italienskplacerade utrikeskorren Kristina Kappelin reser igenom Europa och pratar med folk, tar upp olika tidsskeenden och förändringar i samhället.
 
Europa innefattar vitt skilda kulturer och politiska strukturer. Vem är europé? Kappelin ställer frågan till folk hon möter. Hon ber dem beskriva sina landsmän och hon ber folk beskriva Sverige och svenskarna.
 
Jag såg sista avsnittet ikväll, eftersom jag missade det i söndags. Jag skulle kunna se alla tre igen. Jag gillar Kristina Kappelin och njuter av hennes språkliga mod. Jag gillar den smarta, men enkla produktionen och kan bara önska att så många som möjligt såg den här serien.
 
Programmen ligger på SVT Play ett tag till. Första avsnittet har man 24 dagar på sig att se. Serien är intressant, humoristisk, allmänbildande och eftertänksam. Den har gett mig många aha, men kanske främst: Vad viktigt denna serie är. En spegling av vår tid. En spegling av oss människor. Svenskar, tyskar, italienare, turkar och européer. Samtidigt som jag förfäras över ett Sverige och Europa med allt tajtare gränser trots att EU skulle stå för det motsatta.

Bra fredagskväll

 
Arbetsdagen igår var tung. Desto bättre att jag hade en uteätarmiddag inbokad med några vänner. Vi käkade på tapasstället Pinchos, vilket jag kan rekommendera. God mat och bra priser. Framåt halvelva lämnande jag mitt trevliga sällskap för att åka på S:s examensfest. Ovan bilder från hennes bands framträdande. På festen träffade jag vänner som jag inte sätt på bra länge. Väldigt roligt.
 
Först framåt två var jag hemma och i säng. Hur trött som helst. Då hade jag inte varit hemma sedan halvåtta på morgonen. Surt också att jag vaknade efter att bara ha sovit i sex timmar, men jag låg kvar i sängen och efter någon timma hade jag somnat om. Vaknade halvett och åt frukost vid två!
 
Dagen var ju nästan slut innan den hann börja. Min plan var att sätta upp nya gardiner idag, men det blev inget med det. Istället har jag fixat med min dator. Organiserat och grejat nytt antivirusprogram och löst en och annan knut. Nu har jag parkerat mig i soffan. Jag får ta nya tag i morgon.

Gammalt ut, nytt in

 
Sista tidningen är skickad. Så himla, himla skönt. (Bilden är ett utsnitt av framsidan.) Det värsta är allt efterjobb som kommer när man faktiskt klickat iväg tidningen till tryckeriet. För när man väl skickat hamnar jag i någon slags komatrötthet. Det är över-känslan. Kroppen och hjärnan börjar slappna av. Livsfarligt!
 
Den här gången resulterade det i att jag gjorde vissa saker i fel ordning, vilket gav mig merjobb på typ 30 minuter. Helt ok, men löjligt onödigt. Plus att jag visade vår nya adept fel. Det är värst.
 
Nu är allt med tidningen klart i alla fall. I kväll ska jag och några vänner ses på Kville biljard. Där ska vi äta och quiza. Något jag sett fram emot enormt mycket. Tänkte låta det bli ett tillfälle att fira ut den gamla tjänsten och in den nya. Det har inte blivit av förut, men visst passar det ypperligt denna dag då sista tidningen är skickad. Rent fenomenalt bra, faktiskt.
 
Peace out.

Kollektivtrafikens fördelar

Läste just en sammanställning från en undersökning gjord av Trivector. Jag klipper direkt:
 
"De som reser kollektivt är friskare än dem som kör bil. Kollektivtrafikresenärer går eller cyklar ungefär fyra gånger så mycket som bilister och det är just den här fysiska motionen som gör att kollektivtrafikresenärerna ökar sin hälsa. Promenaden eller cykelturen till och från bussen, spårvagnen eller tåget medför i och för sig att man utsätts för olyckor, buller och luftföroreningar i något högre grad, men de positiva effekterna från fysisk aktivitet i samband med kollektivtrafikresande är så stora att de väger upp för de negativa effekterna.
 
Trivector Traffic har undersökt på vilket sätt och i vilken omfattning som kollektivtrafik bidrar till ökad folkhälsa. I projektet har man jämfört hur olika färdsätt påverkar hälsan.
 
- Vi har studerat risken för att skadas eller dödas i en trafikolycka, exponeringen för hälsovådliga luftföroreningar, exponeringen för trafikbuller samt fysisk aktivitet i form av gång och cykling i samband med kollektivtrafikresor, berättar Anna Clark, projektledare på Trivector Traffic."
 
Over and out.

Göteborgsblöt dimma

 
Jag hade bestämt mig för att promenera hem efter jobbet idag. Vädret såg lovande ut i morse. Visserligen lätt blankblöt asalt, men ingen nederbörd och några plusgrader i luften. När jag och två kollegor stegade ut från jobbet efter 17.00 var det som att stiga in i den där Göteborgsbekanta dimman. Lite som att gå in i en ångbastu. Fast inte så varm då, men ska man bara hem spelar det ingen större roll. Det var skönt.
 
När jag hade kommit hem åt jag lite och knatade iväg igen. Den här gången till Coop för att hämta ut ett paket med sju filmer som jag beställt från Ginza. Passade på att handla mat också och så knatade jag hem igen. Det är skönt att gå, helt klart.

Grön mat

 
Idag har jag ätit mycket grönt. Till lunch blev det sparris, hummus, kryddad creme fraiche och ett mos av broccoli och blomkål.
 
 
Till "middag" blev det en apelsin, en avocado, lite keso och brie. Det räcker när man bara suttit inne och jobbat en hel dag. Plus att min mage varit ganska kaos efter jul och nyår. Främst för att det har blivit ganska mycket socker. Denna mat var snäll.
 
 
Fast jag gick på en halvtimmes promenad innan min middag och spanade in bygget vid Kvillebäcken.

Jobba vs ledighet

Idag sitter jag hemma och jobbar. Det är utöver vanlig arbetstid och om jag själv får bestämma är detta sista gången det sker. De tre arbetsdagarna denna vecka blev inte riktigt som jag hade planerat. Jag har försökt att få igång vår nya medarbetare. Tanken var att jag skulle kunna göra mitt vanliga vid sidan om, men vi hade ingen fungerande dator till mig.
 
En ny beställdes, men den kom inte förrän lunch igår och hann inte bli färdiginstallerad. Förhoppningsvis är den igång till lunch på måndag. Den nya tjejen fick sitta vid min dator. Bästa sättet att komma igång är ju att faktiskt få komma igång. Därför jobbar jag hemma idag. Jag har redan betat av en del och tror att jag får gjort det mesta idag så att jag kan slappa hela dagen i morgon.
 
 
Apropå slappa. Till att börja med hade jag tänkt att skramla mina stackars pengar och resa bort en vecka kring påsk, men sen påminde en vän om att vi pratat om att bila till Frankrike i sommar. Just det! Vi bestämde att göra allvar av den planen och mina reseplaner i vår fick jag lägga på hyllan. Det finns nämligen inte en chans att jag ska ha råd med båda. Plus att jag alla gånger väljer Frankrikeresan.
 
Jag var i Paris på skolresa när jag gick i gymnasiet och sedan dess har jag velat åka tillbaka till det landet. Vi har inte börjat planera hur resan ska gå, men förhoppningsvis blir det ett nattstopp i Paris. Åh, vad jag längtar!
 
 
Planerna på en resa i vår handlade mest om att jag vet att jag behöver en vecka ledigt på våren. Det brukar vara min värsta tid. Jag är alltid väldigt trött på våren. Generellt sett är det mycket som händer då och jag dras med alla mina allergier. Jag pratade med min chef igår för att stämma av möjligheterna att få loss en vecka kring påsk. Han sa att det inte skulle vara några problem.
 
Så skönt att ha det framför sig, tycker jag. Veta att någon gång i vår ska jag ha en vecka utan jobb. Jag har inte bestämt än när det ska bli. Det beror till viss del hur upplägget för mitt jobb blir. Att vi inte har några mässor eller liknande som det krockar med. Men jag tänker mig i slutet av mars eller början av april. Det är ju bara drygt två månader till dess...
 
En tanke som slog mig i natt var att jag skulle kunna ta min dator och åka någonstans och sitta och skriva en hel vecka. Det vore något.

Sveriges bästa musik

 
För två år sedan var jag och M på P3 Guld-galan. Det var roligt, bra artister och en härlig upplevelse. Ändå köpte jag aldrig någon biljett förra året. Det ångrade jag bittert när kvällen för eventet närmade sig och biljetterna var slut. Då ville jag grymt gärna gå.
 
Efter att ha sett årets line up kände jag mig mer eller mindre tvungen att gå. Jag visade artistlistan för min vän J och hon hakade genast på. 
 
Det är en ganska speciell grej, eftersom galan både direktsänds i radio och spelas in för SVT som visar galan en timma senare. Alla bara gör vad de ska. Det finns inget utrymme för improvisation. Samtidigt är det väl det som är tjusningen.
 
Uppträdade artister: Loreen, Alina Devecerski, Ikona Pop, Norlie & KKV, Ghost, Johnossi, Gnucci, Timbuktu & Damn! och Linnea Herniksson. Kan inte uttala mig om Ghost, men de andra är jag säker på att de kommer att leverera i toppklass.
 
Som ni ser - biljetterna är kirrade. Jag är på plats när Sveriges bästa musik ska hyllas. Nu är det nedräkning som gäller.

Nyårsfest i Sävedalen

 
God mat och dryck, gapskratt, livliga återberättelser, smaktävling, sköna människor, fuldans, skönsång och samtal till halvsju på morgonen. Vad mer kan man begära av en nyårsfest? Det här var bästa nyåret på flera år. Inte ett stråk av sorgsenhet utan bara glädje och gött.

RSS 2.0