Hassle en cool katt

 
Erik Hassle är en cool katt. Så är det bara. Att han även har (enligt mig) Sveriges vassaste soulpipa gör inte saken sämre. Det var trångt om folk när han lirade på Lisebergs Taubescen och Hassle tog väl hand om sin publik. I ett mellanspel gick han ner och hälsade på alla som satt på första raden. Framåt slutet av konserten sa han att han skulle komma ut ifall någon ville ha autograf.
 
 
Recenstionen i Göteborgs-Posten var tämligen sval och det finns inte mycket i den jag håller med om. Visst, konserten stegrade mot slutet, men är det inte så med de flesta konsterter? Vi svenskar är inte så himla heta som publik och väntar ofta på att bli underhållna. Kanske att Hassle inte är en underhållare på scen, men den rösten!
 
Jag och syrran (som var mitt sällskap) konstaterade att det är tur att Erik Hassle gillar och gör soul. Det skulle vara ett resursslöseri annars. Jag har berättat tidigare att jag såg honom som spoling i Jönköping för ett antal år sedan. Säkert fem-sex år sedan. Han var inte gammal då. Max 18. Redan då tämligen säker med sin röst. Förvaltar han sin karriär på ett bra sätt tror jag att vi kan få höra honom även om 30 år. Jag hoppas det.
 
Några favoritspår som finns att höra på Spotify: Stay, Taken, Isn't it obvious och Hurtful.
 

Kvicksilver är bra grejer, eller?

Foto: OSRAM
 
Sedan 2011 har det varit förbjudet att tillverka och importera klara glödlampor på 60W i Europa. Under 2012 fasas även 40W, 25W och 25W ut. I dagsläget finns tre ersättningsalternativ; LED, halogen och lågenergilampor. Alla dessa är ju en typ av lågenergilampor. Så långt allt väl.
 
Det som stör mig någon hejdlöst är lamporna som bara kallas lågenergilampor innehåller kvicksilver. 2009 införde regeringen ett totalförbud mot kvicksilver i Sverige. Ja, alltså med några undantag då. Vet ni hur ni ska göra om en sådan lampa går sönder? Här följer en anvisning från Energimyndigheten:
 
Om en kall lampa går sönder
  • Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. 
  • Torka därefter golvet med en liten, fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, Förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. 
  • Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.
 
Om en varm lampa går sönder
  • Stäng dörrar till rummet där lampan gått sönder.
  • Ventilera rummet genom att till exempel öppna ett fönster och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. 
  • När lampresterna har svalnat ska du samla upp dem på samma sätt som i beskrivningen ovan av hur en trasig kall lampa hanteras.
Jag använder än så länge glödlampor, eftersom de fortfarande lyser, men det börjar bli dags för mig att fasa ut och några kvicksilverprodukter vill jag inte ha.

Bättre för hemlösa - billigare för samhället

Jag önskar många gånger att jag var bättre på att agera för människor som inte har samma sociala trygghet som jag. Tanken är god, men i praktiken är jag riktigt dålig. Jag köper Faktum. I huvudsak för att stödja den enskilde säljaren, men också för att jag tycker att det är en bra tidning. Framför allt när redaktionen gräver i ämnen som berör dem som säljer tidningen. Då bränner det verkligen till.
 
En sak som jag mår dåligt av är att folk är hemlösa. Ibland försöker jag tänka mig in i den situationen och varje gång drabbas jag för några sekunder av panik. När man läser om hur vissa hemlösa har blivit hemlösa inser man att det inte är svårt. Det krävs väldigt lite för att man plötsligt ska stå utan boende.
 
Som kommun kan man välja att hantera hemlösheten på olika sätt. Ett vanligt sätt är boendetrappor. Stegvis måste individen bevisa att hen klarar av att ha ett hyreskontrakt. Ofta åker man upp och ner i den där trappan för att man inte lyckas efterleva kraven.
 
Det finns ett annat sätt. Bostad först. Den hemlösa får en bostad, en trygghet, sin egen plats i tillvaron. I det långa loppet mår individen bättre och samhällskostnaden blir mindre. Hur kan man då inte vilja satsa på detta tillvägagångssätt? Ja, det kan man undra. Göteborg är en av de kommuner som verkar anse att bostad först är en dålig metod. Eller i alla fall så anser man väl att den inte är den bästa.
 
Göteborgs Universitet har gjort en undersökning på uppdrag av Göteborgs kyrkliga stadsmission. Nedan följer ett pressmeddelande om resultaten av undersökningen:
 
Ökad livskvalitet för de hemlösa – miljoner i besparing för kommunen
 
Ökad livkvalitet för de hemlösa
- miljoner i besparing för kommunen
 
En unik utvärdering genomförd mellan nov 2011-april 2012 av Stadsmissionens boendeform med ”housing first”-intentioner visar att ett tryggt och stabilt boende för hemlösa avsevärt ökar livskvaliteten för den enskilde. Boendeformen minskar därtill kostnaden för samhället med miljoner. Detta i jämförelse med de reguljära bostadstrapporna med ofta överproducerad vård och omsorg. Utvärderingen Vad tycker hyresgästerna? är genomförd av Göteborgs universitet.

Syftet har varit att undersöka hur hyresgästerna upplevt det stöd och den tillsyn som Stadsmissionen tillhandahåller. Detta mot bakgrund av att såväl verksamheten som Socialtjänsten samt kommunala och privata fastighetsägare upplever boendealternativet som lyckat. Stadsdelen Västra Hisingens kostnader för köpt boende har minskat sedan 2003 med uppskattade 50 miljoner kronor, samtidigt som flera personer som tidigare inte har kunnat få ett förstahandskontrakt nu har ett boende med eget kontrakt. (Min fetning.)

Utvärderingen gjordes på 169 tidigare och nuvarande hyresgästers upplevelser med hjälp av telefon- och brevenkäter. Dessa följdes upp genom intervjuer med de hyresgäster som besvarade enkäten och uppgav att de kunde tänka sig bli intervjuade.

Göteborgs Stadsmissions verksamhet med housing first-intentioner ger ökad livskvalitet för hemlösa.  Resultatet visar att de boende upplever informationen om boendet och relationen till boendeassistenter som mycket god och att stödinsatser inte alltid är boenderelaterade utan kan handla om hjälp till läkarbesök, svårigheter med språk eller avsaknad av kontaktnät. Till detta kommer minskade kostnader för Göteborgs stad – allt enligt utvärderingen, som tagits fram i samarbete med Göteborgs Stad, Social resursförvaltning och Västra Hisingen.

Stadsmissionens Stöd- och tillsynsboende
Göteborgs Kyrkliga Stadsmission bedriver sedan 2003 Stöd- och tillsynsboende i Västra Hisingen och sedan ett år även i Lundby, i dagsläget finns det 50 aktiva lägenheter. Verksamheten regleras med hjälp av ramavtal samt samarbetsavtal. Syftet är att hyresgästerna ska ta över förstahandskontraktet efter två år. Varje andrahandshyresgäst förbinder sig att träffa en boendeassistent en eller flera gånger per vecka för att få stöd i boendet. Verksamheten drivs med bostad först-intention (housing first) vilket syftar till att hyresgästerna ska få ett permanent boende utan att först ta sig igenom olika boendeformer där de bevisar att de är redo för att bo i en egen lägenhet.

Soligt med Linnea

 
Just det! Så var det den där Linnean på Liseberg. Det var så klart fantastiskt! Jag njöt av varje ton. Huvudpersonen själv känns så självklar på scen och hon har sitt eget scenspråk som känns helt gjutet.
 
Kvällen till ära strålade solen och det enda jag kunde invända på var att sången ibland drunknade i musiken. Kanske berodde det på att det var en utomhusspelning.
 
Jag ser fram emot att följa Linnea Henriksson och jag hoppas att hon fortsätter att skriva musik ihop med Orup. De har sannerligen gjort ett lysande jobb tillsammans med plattan. Så får ni chansen att se och höra henne live i sommar så ta den! Det är hon värd.

Bilder i kvadrat

Om man följer mig på kreativa_latsidan på instagram får man också läsa de sjukt intressanta noteringarna till mina bilder. Heh ...

Vem skickar riktiga vykort?

 
Säga vad man vill om Posten, men företaget har en app som jag tycker är trevlig och som jag ska försöka testa i sommar. Den heter Riktiga vykort och finns gratis för både Android och Iphone. Med hjälp av den här appen kan man skicka, precis som namnet antyder, riktiga vykort utan att behöva leta rätt på vykort, frimärke eller postlåda.
 
Med hjälp av din smarta lur eller sufplatta tar du en bild eller väljer en från ditt bildarkiv, fyll i meddelande och adress och skicka. Adress kan du dessutom importera från hitta.se. Det krävs ganska bra nät för att kunna skicka, så någonstans ute i Sveriges skogar kanske appen inte fungerar.
 
Vykorten går att skicka i två storlekar. Antingen som A5 eller A4 och kostar 19 respektive 29 kronor och man betalar med sitt kontokort. Om man vill kan man köpa ett antal kort i förköp och då ska man få bättre pris. Jag vet dock inte vad priserna hamnar då. Men 19 kronor för att skicka sitt eget foto som vykort är ändå inte mycket pengar. Klickar man iväg sitt kort innan klockan 16.00 en vardag så ska korten vara framme hos mottagaren redan nästa vardag. Hur det är med den saken återstår att se, men uppgifterna är Postens egna i appens information.

Mer skugga än människa

 
 
Jag skrev för en kort tid sedan om den vansinniga trötthet som kommer över mig när det vankas semestertider. Vad jag inte berättade är att jag har inlett varje semester de senaste åren med att sova i två, tre dygn. Jag hamnar i ett komaliknande tillstånd som är lika delar skönt och skrämmande. Som en kollaps.
 
Jag har visserligen inte varit ensam på jobbet om att vara trött. Vi var alla mer eller mindre zombielika veckan som gick och alla var lättade över att det bara var en fyradagsvecka. Efter jobbet i torsdags åkte jag till Liseberg för att höra Linnea Henriksson. Direkt efter den spelningen tog jag mig till Götaplatsen för att vara en del av MTV World stage. Det blev mycket väntan och jag övervägde att gå hem flera gånger, men höll mig kvar. Jag kände nog vad som var i antågande och tänkte att det kan knappast bli mycket värre.
 
 
 
Halvtvå på natten kom jag i säng. Då hade en lätt migrän tickat in, men jag somnade ifrån den. Jag sov i elva timmar, vilket jag nästan aldrig gör. Kanske om jag har feber. Ja, eller migrän. När jag vaknade var migränen riktigt illa. Det tog mig en bra stund att samla kraft nog att komma upp för att ta tabletter. Jag tvingade i mig en halv kopp te också och återvände sen till sängen. Nästa gång jag vaknade var klockan halvfem. På eftermiddagen alltså.
 
Jag gick inte upp mer den dagen utan låg kvar i sängen, liksom hela dagen igår. Jag har kollat på film och halvhjärtat på fotboll. Och grinat. Så mycket att jag har ont i ögonen. Inte för att jag egentligen är ledsen. Mer som en fördämning som brister. Det finns ingen hejd på gråten.
 
 
 
Migränen har nog blivit ett sätt för min kropp att sätta stopp. Jag har väldigt svårt för att lyssna på den och varningssignalerna kan pingla in i långa rader, men det är migränen som däckar mig. Som tvingar mig att sova, sova, sova. På ett sätt är jag glad att kollapsen kom nu. Visserligen har jag fyra arbetsdagar till att ta mig igenom innan det blir semester, men eftersom jag har sovit och vilat igenom hela den här helgen kanske jag kan inleda min ledighet utan att vara ett vrak.
 
Jag har sagt det förut och säger det igen. Det är nog så här mitt liv kommer att vara. Att jag gång på gång skriver om det handlar inte om att söka medlidande, men jag har ett behov av att få ur mig saker. Samtidigt som jag vill göra mig själv till ett varnande exempel Det finns så många unga människor som sliter så hårt. Man klarar väldigt mycket, väldigt länge och visst, det är inte alla som brakar igenom, men det är många som inte mår bra.
 
 
 
Kontentan av min utmattningsdepression och allt den har inneburit är att: ja, jag har lärt mig enormt mycket om mig själv, jag har vuxit och blivit stark som person, men det är inte värt det. Alla gånger önskar jag mig min energi och min förlorade tid tillbaka. Jag pratar om år som gick, där jag var mer en skugga än människa. Jag hade tappat livsglädjen, vilket man inte borde göra i 23-årsåldern. Men också att jag så här efteråt inte orkar fullt ut så mycket som jag önskar och vill.
 
Vi kommer bara i ett exemplar så var rädda om er!

Linnea gånger tre

 
 
 
Ja, vad ska man säga? Hon är magnifik.

Känslig och full av kraft

Jag är det introverta barnen som fostrats i en socialiserad värld. Jag har alltid så mycket mer uppskattat mötet mellan några få ögon och öron framför gänget. Redan som barn stängde jag in mig på mitt rum för att få vara ifred med mina tankar. Därför blev jag rörd över Elin Grelsson Almestads text om att vara känslig och full av kraft. Jag känner igen mig själv i det hon skriver. Texten är lång, men verkligen värd att läsa. Så här skriver hon:


”Det är helt okej om du inte går, men du får själv ringa och förklara varför.”

Jag hade precis berättat för mamma att jag vägrade gå på det kalas som jag blivit inbjuden till, efter en vecka av växande klump i magen vid varje åsyn av min klasskamrats inslagna present som jag skulle ta med mig.

Barnkalas innehöll flera av de saker som jag avskydde: Sociala krav, där jag skulle vara en del i en stojig massa och förväntades delta aktivt. Hög ljudvolym, något som både gjorde mig ängslig och ofta rentav rädd. Lekar, där jag skulle tvingas prestera med blickarna på mig. Andra barn, som störde mig i mina funderingar.

Som åttaåring fanns det redan ett begrepp för min aversion mot stoj, lek och social samvaro. Det hade yttrats i en rad sammanhang, där vuxna hade ursäktat mitt problematiska beteende eller försökt lirka mig att delta i lekar, prata med främmande barn eller räcka upp handen i klassrummet.


”Jag kan inte komma på ditt kalas i dag, jag är för blyg”, förklarade jag för min klasskamrat som med förvåning mottog min ursäkt.

Vad jag också visste var att just detta ord – blyg – var något som gjorde mig till ett problem.

Som vuxen har jag ofta mött andra som delar erfarenheten av att tidigt ha blivit stämplade som blyga barn och snabbt uppfattat det problematiska i det beteendet. Många har också fått höra att de är ”överkänsliga”, i synnerhet pojkar som förväntas uppvisa mindre känslighet än flickor. Barn som i alltför hög ålder fortfarande håller sig för sig själva i sociala sammanhang, är rädda eller börjar gråta av något som omgivningen uppfattar som en normal situation går emot bilden av det frimodiga barn som blivit norm.

Kanske är det också av oro inför framtiden som de blyga barnen problematiseras. I en kultur som till stora delar handlar om att sälja in sig själv, visa sin personlighet och kunna tala för sig och sin sak är tystlåtenhet handikappande. När kraven på individuella prestationer och egenskaper ökar, samtidigt som arbetsmarknaden hårdnar och till stora delar består av arbeten där egenskaper som ”utåtriktad” och ”flexibel” är grundläggande, är blyghet och känslighet ett ok. Det grekisk-romerska idealet kring en person som kan tala väl för sin sak har i dagens informationssamhälle dragits till sin spets.

Det är inte bara på arbetsmarknaden som den extroverta personligheten är norm. Inom självhjälpsindustrin peppas miljontals människor att även i sitt privatliv våga ta plats, tacka ja, bli festens centrum och lyckas i sina sociala kontakter. När det privata blivit mer offentligt, genom exempelvis sociala medier, ökar kraven på lycka även här. Och lycka likställs så gott som alltid med många sociala evenemang, en stor bekantskapskrets och en fulltecknad kalender.

Men kanske håller någonting på att hända. Två amerikanska böcker har det senaste året skapat debatt och uppmärksamhet kring de introverta och känsliga personlighetsdragen och tar dem i starkt försvar. Elaine Arons The Highly Sensitive Person och Susan Cains Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking har även gett svallvågor över resten av världen. I Sverige har teorin om högkänslighet resulterat i artiklar ibland annat Modern Psykologi och Damernas Värld samt blivit föremål för en hel artikelserie i Svenska Dagbladet. Susan Cain citeras i såväl The Guardian vid flertalet tillfällen som av bland annat Jan Gradvall i Dagens Industri (30/3).

Det unika i Cains och Arons böcker ligger i att de undviker att problematisera dessa drag. I stället är det den dominerande kulturens idealbild av den utåtriktade och stresståliga människan som kritiseras. Varken introvert eller HSP (förkortning för high sensitive person) är diagnoser eller något som bör medicineras bort, i stället är det personlighetsdrag som samhället borde bli bättre på att dra nytta av. Hög kreativitet, förmågan att arbeta självständigt, goda lyssnaregenskaper, lägre risktagande och större kapacitet att uppfatta detaljer är några av de egenskaper som författarna listar och som både samhälle och arbetsliv torde vara i behov av. Den känsliga kräver tid för eftertanke, men har å andra sidan stor förmåga att bilda helhetsbilder, ta välgrundade beslut och bidra med kloka reflektioner. Cain nämner exempelvis hur finansmarknaden i dag domineras av extroverta risktagare. En dominans som, med den ekonomiska krisens facit i hand, förmodligen inte är helt lyckad.

Även privat är introverta och känsliga sorgligt underskattade. Intresse för att lyssna, behov av djupgående samtal snarare än kallprat, hög associationsförmåga och talang för att uppfatta stämningar och andras humörläge är goda egenskaper i sociala sammanhang. Fokuset på extroverta personlighetsdrag leder i värsta fall till en icke-lyssnande miljö där alla försöker framhäva sig själva och göra sig sedda, menar Cain. Många erfarenheter, idéer och tankar går förlorade i en värld där vi blivit lärda att det viktigaste är att våga ta plats, inte lyssna till vad andra har att säga.

Nu är varken känslighet eller introverta personlighetsdrag någonting nytt inom psykologin. Carl Jung gjorde begreppen introvert och extrovert allmängiltiga 1921, då han redogjorde för dessa personlighetsdrag. Uppdelningen ligger till grund för både vår allmänna förståelse av begreppen och en rad personlighetstester, som används av företag och universitet. Ändå har vi i dag ett samhälle som främst är anpassat för endast en av personlighetstyperna. På samma sätt är högkänslighet ett normalt och vanligt förekommande drag hos inte bara människan, utan många däggdjur. Runt 15-20 procent har en ärftlig förmåga att i högre grad lägga märke till detaljer, uppfatta subtila signaler, känna av dofter och ljud och känna in stämningar. Det handlar inte om att dessa har bättre näsor eller hörsel, utan ett mer känsligt nervsystem vilket är till gagn i naturen. För människan innebär det dessvärre att högkänsligheten lätt blir en plåga i en modern värld av många intryck, snabba beslut, stressiga dagar och bullriga miljöer. Stimulansen blir helt enkelt för hög, vilket leder till ökad aktivering av nervsystemet, känslomässig upphetsning och – utan regelbunden återhämtning – stressproblematik.

Högkänslighet och det som uppfattas som introvert är två drag som ofta sammanfaller, då den högkänsliga har ett större ensamhetsbehov för att smälta intryck och ofta observerar, snarare än deltar. Även studier av introverta visar att de har en lägre tröskel för känslomässig stimuli. Det är med andra ord inte otänkbart att högkänsligheten skapar den tillbakadragenhet och det ensamhetsbehov som vi kommit att uppfatta som introvert.

De flesta av oss barn som uppfattades som blyga lär oss som vuxna att hantera såväl mingelpartyn som anställningsintervjuer. Det är vad samhället kräver av oss. Susan Cain beskriver det som att vi skapar oss en extrovert persona att kliva in i vid behov. Får vi tid och eftertanke att reflektera i ensamhet behöver det inte vara något problem, snarare trivs vi bra i sällskap och har lika trevligt som extroverta. Likväl finns det många som mer eller mindre vantrivs i en kultur som svämmar över av information att processa, Facebookevenemang att klicka ja på, öppna kontorslandskap med hög ljudnivå och middagar som vi förväntas delta i. Aron understryker genomgående hur viktigt det är att inte vara mer utåtriktad än man klarar av. Att vara den tråkiga som tackar nej, går hem tidigt eller står vid sidan av och betraktar. Hon tipsar rentav om att alltid ha en uppsättning standardursäkter i bakhuvudet om man plötsligt känner behovet av återhämtning fastän man tackat ja till att vara social. Själv anser jag att det oftast går alldeles utmärkt att göra som jag gjorde som 8-åring, det vill säga att faktiskt vara ärlig. Fler än man tror är fullt införstådda med vad man menar och behöver när man säger att man måste vara hemma och umgås med sig själv.


Lyxigt mycket musik


Det är mycket musik på ingång de kommande dagarna. På torsdag klockan 19.00 spelar Linnea Henriksson på Liseberg. Efter att ha lyssnat igenom hennes album idag känner jag att jag nog måste gå dit och höra henne live. Hennes röst är ju magnifik och låtarna klockrena.

Det är inte nog. På torsdag är det även MTV World Stage på Götaplatsen med Nelly Furtado som toppnamn. På scen även Tove Styrke och Loreen samt B.o.B. Jag har inte sett några tider för det här evenemanget. Förhoppningsvis skulle jag kunna gå till Liseberg först och sen till Götaplatsen. Nelly Furtado borde ju inte vara den som öppnar konserten. Snarare den som stänger den och då hinner jag båda!
 
På tisdag om en vecka spelar Erik Hassle på Liseberg. Det vill jag inte heller missa. Jag hörde honom live på Bongo i Jönköping alldeles innan hans låt "Hurtfull" bröt igenom. Det var en rar, lite tafatt pojk som gick upp på scen och som generat tog emot mitt beröm efter setet. Idag är han en självsäker artist med en riktigt cool pipa.

Nästa torsdag är det mer musik. Då spelar Steget på Yaki-da. Det vill jag verkligen inte missa och ska inte heller. Jag hörde Steget live för snart två år sedan. Det var en fantastisk upplevelse och jag älskar deras musik.

Så mitt tips här och nu: sök upp Linnea Henriksson och Steget på Spotify och njut!
 
Bilden är från när jag hörde Steget live i Annedalskyrkan. Det var i samband med Way out west 2010.

KnasbollarDet finns en typ av människor som jag sen en tid har börjat kalla knasbollar. Knasbollar är den typ av människor som inte förstår vart de sociala gränserna går och som klampar in i min integritet. Som ställer allt för personliga frågor, vars svar de absolut inte har att göra med. Som börjar prata med mig när jag redan är inbegripen i ett annat samtal. Just bara det att jag för tillfället inte pratar, utan lyssnar (men verkar vara tillgänglig). Och när de börjar prata med mig i ett sådant fall är det 99 gånger av 100 ett annat samtalsämne än det som pågår.

Knasbollar har en tendens att lägga allt på minnet. Saker som de rimligtvis inte borde vara intresserade av att veta egentligen, men det bara fastnar ändå. De här sakerna är ofta just personlig information. Information de kanske snappar upp när de lyssnar på andras samtal eller på annat sätt.

De flesta människor stoltserar inte med att de vet en massa saker om mig som de har fått reda på från annat håll än från mig. Knasbollar är inte direkt finkänsliga när det gäller den här informationen, vilket skapar en lätt obehaglig känsla när de berättar vad de vet. En känsla av att jag har blivit spanad på. Att knasbollen ifråga har snokat i mitt liv. Deras direkta frågor om saker som inte angår dem ger precis samma känsla.

Vänner som gör på det här sättet är något helt annat. Vänner och familj har liksom den rätten. De har lov att säga: "Jag hörde att du ..." Knasbollarna tror ofta att de är som vännerna. Att de har lov. De förstår ju inte de sociala gränserna. De känner inte av vad som är "tillåtet" och inte.

Knasbollar vet sällan om att de är knasbollar. Det som jag kanske har svårast med när det kommer till knasbollar är att det är så oerhört snälla. De säger sällan något elakt och uppför sig oftast artigt. Ja, bortsett från när de bryter alla sociala koder då, men eftersom de inte kan koderna vet de inte om att de bryter dem. En knasboll kan komma fram och krama mig utan att förstå att vi inte har den relationen att vi kramas och knasbollen uppfattar sällan en avvisning. Knasbollen kan ta hur många nej som helst och ändå fortsätta fråga om jag vill ta en fika, äta lunch, se på film ... De flesta andra har fattat vinken för längesen.

Jag sa att jag hade svårast med knasbollarnas snällhet, men jag kom på vad som är värre och det är att ganska många av knasbollarna jag har stött på i mina dagar blir förtjusta i mig. Det är ingen bra idé. Jag är inte snäll då. Jo, till en början är jag snäll. Sen blir jag avvisande och irriterad. Men återigen. Det är inget som knasbollen uppfattar.

Japp. Det var en redogörelse över knasbollar ur min synvinkel. I någon annans synvinkel kanske det är jag som är knasbollen. Jag har en tendens att bryta sociala koder emellanåt. Jag gör det på ful och fullt medvetet för att se folks reaktioner. Så ja, jag är nog en knasboll, men jag är åtminstone en riktigt knasboll ...

Blingiga lampor
Jag spanar alltid på den här typen av lampor. Idag tog jag ett varv på Holmens Marknad. Jag är väldigt svag för blingbling och glitter, men eftersom det är så populärt med gamla ljuskronor drivs priserna upp. Det bär mig emot att betala över 1 000 kronor för saker som det säljande företaget i princip tagit emot gratis. Jag tror det även handlar om att många av mina loppisköp är spontana och med min plånbok går det inte att spontanköpa en lampa för 1 200-1 300 kronor.På det här stället finns en "inre" avdelning som jag sällan går in i, eftersom det inte finns så mycket i det rummet som intresserar mig. Av en händelse kikade jag ändå in och fick syn på den här kronan. Den matchar långt mycket bättre in i mitt hem än ljuskronorna och dessutom passar den bättre ihop med min plånbok - 295 kronor. Så bra pris att jag knappt kunde tro det. (För att vara på det här stället...)

Den är rejäl och jag tror att den skulle passa väldigt bra i min hall. Där hänger just nu bara en naken glödlampa i en sladd från taket. Om den känns för stor att ha i hallen kanske jag byter plats med lampan som nu hänger i köket.

Eftersom jag skulle ta vagnen hem i regnet reserverade jag lampan till i morgon. Då kan jag ta bilen till jobbet plus att jag får tid att tänka över ett extra varv. Känner jag mig själv rätt kommer jag inte kunna låta bli att köpa den. Och som sagt, varken i hallen eller i sovrummet har jag ordentliga lampor så ett köp skulle inte vara helt uppåt väggarna.


Det blev en tillJa, av bara farten blev det en paintbild till. Den här tog dock mycket längre tid. Knepade och knåpade med skuggfälten. Målade om hela munnen, men ändrade mig och backade tillbaka igen. La till fler nyanser i skuggorna. Från början hade jag tre nu är det nog snarare sju-åtta olika grå. Blev nog ändå inte nöjd, men jag bestämde mig för att sluta. Det är sällan bra att hålla på för länge med en och samma bild. Bättre då att lägga av och eventuellt återvända när man med lite distans ser vad som måste göras.


Synad
Jag såg en bild på Instagram och blev inspirerad. Det var inte min avsikt att måla av och det har jag inte gjort heller. Det här är i alla fall resultatet av en stunds knåpande i paint. Det var längesen jag gjorde bilder på det viset nu. Ja, längesen jag gjorde bilder/målningar över huvud taget. Skapandet går verkligen på sparlåga, men det är ju så för mig. Saker pågår i omgångar. Usch, jag borde verkligen måla mer.


Bokrecension - Saker min sambo och jag tyckte olika omSaker min sambo och jag tyckte olika om av Sabina Strand

I morse vaknade jag tidigt. Gick upp och slängde i mig lite yoghurt. Den obligatoriska morgontekoppen fick följa med tillbaka till sängen tillsammans med nästa bok. Nu är den utläst och jag kan garantera er att jag inte kommer att läsa i den här takten hela sommaren. Om jag gör det kommer jag inte hinna vara social ens och det vill jag ju vara. Social.

Även i denna bok är det relationerna som står i fokus. Detaljer som stad, namn och yrken är utlämnade, vilket inte alls spelar någon roll då de inte har någon inverkan på den röda tråden.

Den kvinnliga huvudkaraktären är 37 år och har en 13-årig dotter. Kvinnan träffar en frånskild trebarnsfar och efter några månader flyttar de ihop. Han liksom övertygar henne om att det är det enda rätta. Som så mycket annat. Som att hon inte får behålla lyckan i att ett barn växer i henne. Kvinnan krumbuktar på alla tänkbara sätt för att behålla husfriden. Men det hjälper inte för han lämnar henne. Säger att hon inte går att leva med.

Det är en ganska tung berättelse om att bli manipulerad långt bortom sig själv. Men den här boken är inte tung att läsa, eftersom hela boken har en ironisk klang. Däremot kan den bli lite rörig, eftersom vissa saker berättas om igen. Fast på nya sätt.

Boken skrevs som ett bloggprojekt, men eftersom bloggen inte uppdaterats sedan 2009 bryr jag mig inte om att länka till den och någon annan hemsida hittar jag inte för den här författaren.


Bokrecension - Vi har redan sagt hej dåVi har redan sagt hej då av Daniel Åberg

När jag väl kommer igång så går det fort att läsa. Detta var dock inte den fetaste boken sett till antal sidor, men det tog några timmar att ta sig igenom.

Det hör inte till vanligheten att jag läser en bok där huvudkaraktären är en man. Berättelsen handlar om Filip. Han har med något år passerat 30-strecket. När alla omkring honom verkar landa i tvåsamheten har han istället satt i system att träffa tjejer som han dumpar efter några dejter. Dessutom hör han av sig till dem igen när det har gått tillräckligt lång tid eller när han känner sig ensam. Flera av tjejerna han träffar har redan relationer på annat håll.

En ganska osympatisk karaktär, eller hur. Fast, nä, det är han inte. Istället känner jag ett slags medlidande. Detta är en person som brottas med sig själv, vars självsäkra framtoning vacklar rejält bakom fasaden och det är detta man får följa i boken.

Precis som jag gärna vill ha en bok drivs handlingen fram av mötet mellan huvudkaraktären och en massa olika personer. Händelserna, vardag och fest, är bara en kuliss för samtal och tankar. Jag gillar språket. Det är enkelt, men inte mesigt. Inga onödiga krumbukter och utspel, men en och annan blinkning till populärkulturen. Berättelsen utspelar sig i Stockholm och den faktiska geografin finns med i boken. Det gillar jag. Alltså de olika stadsdelarna nämns och det åks tunnelbana och promeneras genom dessa.

Boken, som lämnar en liten bruten känsla, kanske inte hamnar högt upp på topplistan, men den är absolut läsvärd.


Smygstart
Som jag har gjort de senaste åren smygstartade jag semestern idag. Semester för mig är att leva på ett annat sätt än till vardags. Att ta det lugnt och göra vad som faller mig in. Jag låg och drog mig till halvtolv i morse. Efter dusch och frukost åkte jag till loppisgubben i Masthugget, men där fanns inget jag ville ha idag. Därefter åkte jag upp till Masthuggskyrkan och slog mig ned på muren. Med mig hade jag en bok.

Jag skrev ju att jag vill läsa i sommar och har nu börjat med Vi har redan sagt hejdå skriven av Daniel Åberg. Jag har sen en tid följt hans blogg, men har inte läst någon av hans böcker.Det var skönt ute även om det kom några regndroppar just som det här brudparet kom för att ta sina bilder.Men sen sprack det upp och jag satt kvar på muren tills jag blev hungrig. Då åkte jag ner till Linné. Först provade jag några klänningar i en second hand-butik och sen åt jag sushi på ett av favoritställena. Boken åkte fram där också.

Det är visserligen ingen tjock bok, men jag har hunnit igenom hälften och kan nog ha läst ut den innan läggdags. Jag återkommer med en recension.

En annan grej...mitt skriveri har stått still ett tag för att jag håller på och lurar på en av grundbultarna i min berättelse. Jag kan inte gå vidare innan jag har kommit fram till några saker. Hur som helst. Den här dagen har jag fått en hel del inspiration till boken. Jag bannade mig själv för att jag inte hade block och penna med mig, men jag hade ju min telefon och knappade kort in tankarna i ett sms. Det funkar ju det med :)

Åter till boken!

PS. Jag jobbar två veckor till, sen är det verkligen semester. DS.


SommarsysslorJag har semester fyra veckor i juli.
Egentligen har jag inga planer alls och det känns helt fantastiskt skönt. Jag är ju redan där jag vill vara och beroende på väder kan jag göra dagsutflykter åt olika håll. Trots att jag inte har planerat finns det några saker som jag längtar efter att få göra. Bland annat har jag en växande längtan att läsa.

Som barn läste jag mängder med böcker. Cyklade till biblioteket efter skolan (om jag inte lånade från skolbiblioteket) och fyllde ryggsäcken med böcker. På senare år har det blivit allt mindre av bokslukeriet. Jag saknar det. Att läsa är underbart. En stilla sysselsättning för kroppen som ändå håller hjärnan igång.

Läsa kan man göra över allt. Det är lite så jag tänker att jag ska göra också. En filt, kanske en liten kudde, en bok, en flaska vatten och en park, en klippa, en soffa, en trappa, en bro, en ... ja, som sagt. Boken kan följa med över allt.

Jag gillar att läsa vardagliga berättelser där relationerna står i fokus snarare än själva händelserna. Gärna dokumentära böcker där livsöden får liv. Jag undviker deckare och fantasy. Gärna svenska författare eller brittiska och franska. Överös mig med tips!

Bilderna:
Anna Gavalda: Tillsammans är man mindre ensam
Detta är en av mina absoluta favoritböcker. Jag har läst den säkert fem gånger och älskar den lika mycket varje gång. De trasiga figurerna som blir hela tillsammans.


Michelle Magorian: Hemlängtan
Även den här en ständig favorit. Har läst den mer gånger än jag kommer ihåg. Senast förra året. Trots att den mest riktar sig till unga läsare i åldern typ 10-14 år. Den är hjärtskärande och fantastisk.

Blogga, vrållipa och grottaSaxat ur min blogg:


Juni 2011: Man jobbar och sliter hela året och ju närmare semestern man kommer desto tröttare blir man.

Juli 2010: Just nu är jag trött. Jag orkar inte särskilt mycket mer än mina måsten. I dessa måsten ryms i princip bara jobbet. På måndag börjar min semester och äntligen är den inom räckhåll. Det finns så många saker jag skulle vilja göra, men som jag inte orkar. Jag vill måla, sy, fixa i lägenheten, laga god mat och fylla frysen med småkakor. Men vad jag pallar när jag inte jobbar är att sitta i soffan med datorn i knät och lyssna på musik.

Juni 2012: Allt enligt ovan.

Det är ju så. Efter ett helt år av arbete är semestern så oerhört välbehövlig. Jag är medveten om att inte alla blir lika slitna som jag, men jösses vad jag är sliten. Det har ju sina orsaker bakåt i tiden. Saker som jag nog får leva med hela livet. Min maxenergi idag är kanske bara 75-80 procent av vad den var innan jag gick in i väggen.

Jag har fortfarande svårt att vänja mig vid det. Jag tror alltid att jag orkar mer än jag gör och kör på ganska hårt emellanåt. Min kropp brukar säga ifrån. För några dagar sedan fick jag en våldsam ångest. Den rev och slet i mig. Ångesten har jag faktiskt vant mig vid och lärt mig hantera. Den är inte så jobbig längre. Jag låter den löpa linan ut av sig själv. Den är inte farlig.

Vad jag däremot har svårt att hantera är att min mage typ lägger av, att den vägrar behålla maten jag stoppar i den. Hur ska man orka något över huvud taget om kroppen inte får tillräckligt med energi? Det hände i helgen. Dagarna innan jag skulle till Stockholm med jobbet. Jag övervägde att inte åka. Men jag vill så gärna. Magen lugnade sig och jag kom iväg.

Något annat som jag tycker är jobbigt är när omgivningen inte förstår. Många andra är som yrväder av energi och kan klara en sen utekväll mitt i veckan och är återställda efter en natts normal sömn. För mig kan det ta flera dagar att vara tillbaka i normal takt igen.

Extremt gnällig. Jag vet. Ibland måste jag bara få ut skiten. Som i att blogga om det, ligga i soffan och vrållipa och lyssna på Fix you om och om igen. Man ska inte grotta ner sig, kanske någon tycker. Jo, ibland är det precis det som funkar. Bara man inte stannar i grottandet för länge.

Elva arbetsdagar kvar efter denna.

Hittegods blir smyckekonst

Det här tycker jag är en kul grej. Nedan är saxat rätt av från ett pressmeddelande:

Kvarglömda föremål på Västtrafiks fordon blir smyckekonst som visas upp i en rullande vernissage på Göteborgs spårvagnar. Projektet går under namnet ”Jag glömde mina vantar…” och är ett samarbete mellan Västtrafik, konstgruppen Kontra och Röhsska museet.

– Det känns jättebra att vara med och möjliggöra ett konstprojekt som knyter samman kollektivtrafik och kultur, särskilt då det riktar sig till barn under barnkulturåret, säger Annika Molin, affärsutvecklare på Västtrafik.

Hösten 2011 bildades konstnärsgruppen Kontra av en grupp studenter och alumner på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

– Smyckekonsten är en relativt liten konstform. Gallerierna är få och många vet inte vad begreppet innebär. Detta trots att det finns många verksamma och duktiga smyckekonstnärer här i Göteborg, berättar Caroline Bäckman, en av initiativtagarna till Kontra.

...

Projektet startades upp i maj och avslutas i och med Göteborgs Kulturkalas. 15 augusti är det dags för rullande vernissage. De färdiga verken visas då upp på stadens spårvagnar och hållplatser mellan klockan 13.00 och 16.00.

De som missar vernissagen har möjlighet att beskåda verken på Röhsska museet, där de ställs ut 16–18 augusti.

ToR SthlmNu har jag landat hemma igen efter två dagar i Stockholm. Gårdagen tillbringade jag i en konferensvåning på Strandvägen. Min lunch åt jag på en uteservering på Linnégatan och sen satte jag på Nybrokajen med glass och kaffe. Solen sken och det blåste lite lätt. Alldeles fantastiskt gott.

Anledningen till att jag var i Stockholm var för att vi hade ett event med jobbet där kunder till företaget var inbjudna. Vi åt en fantastisk trerättersmiddag och kollade på fotboll. Det senare var ju något av en besvikelse.Desto gladare blev jag när vi kom till hotellet. Av någon anledning blev jag och en kollega tilldelade varsin svit. Det hade väl blivit något fel. De vanliga rummen var säkert fina de också, men det är något speciellt att komma in till ett rum som har soffa och fåtöljer samt en liten kontorshörna och därtill stor säng med superfluffiga kuddar. Bra mycket roligare än rum där man knappt har utrymme att vända sig på golvet.
Badrummet rymde både badkar och dusch.Frukostbuffén var enorm, men eftersom min mage har varit rejält besvärlig de senaste dagarna bestämde jag mig för att vara snäll mot den. Pannkaka och frukt fick det bli. Det ska sägas också att jag fick lite beslutsångest över all mat så jag safade.

Det var ett mycket trevligt dygn i huvudstaden, men som alltid är det skönt att komma hem igen. Trött som skam är jag. Dagen igår var lång som en hel evighet. Tåget lämnade Göteborg 06.00 på morgonen och det var full fart till klockan 01.00 på natten. Kvällen tänker jag tillbringa framför fotboll på tv.


På triathlontävlingIgår var det sommar i Göteborg och idag var vi tillbaka i regnslasket. Simskoleväder som vi kallar det i vår familj. I Hindås hölls det triathlontävlingar och jag åkte dit för att heja på vännen Therese. (För er som gillar cykling, simning och löpning kan roa er med hennes blogg.) På grund av de låga temperaturerna halverades simdistansen. Trots de ynka 13 graderna i vattnet var Therese glad och pepp när hon kom upp.
Från vattnet sprang triathleterna upp till cykelfållan. Therese låg bra till.

Cyklingen skedde i två varv om 1 mil vardera och ni ser vad glad hon var när hon gick ut i andra varvet. När cyklingen var klar var det dags för nästa ombyte. Regnet bara öste ner.Ut i löpningen.
Upplopp och målgång efter fem kilometers löpning.Loppet snackades igenom med sambon. Senare i sommar ska Therese delta i Ironman och det här var hennes första triathlontävling.
OCH HON VANN sin klass! Inte illa. Heja, heja! Det var underbart roligt att se alla entusiaster och framför allt att se Therese så klart.


Bästa potatissalladenMin potatissallad är den bästa i världen. Eller ja, det beror ju helt på smak och tycke, men det är så här jag gillar det. Receptet testade jag mig fram till förra sommaren. När jag gjorde den idag skippade jag dock peppar och chilipeppar och körde bara på örtsalt. Grymt gott!


LillkrabbanLagom till att min systerson föddes blev jag kalasförkyld, men nu äntligen har jag fått träffa honom. Under ett och samma dygn sov han hos mig flera gånger om. Känns fint!
ArbetsbefrielselefirandeNär pappa var 16 år började han att arbeta på statliga Televerket. Idag har vi firat att han efter 45,5 år har lämnat företaget som numera heter Telia. Tyvärr lyckades vi inte samla riktigt hela familjen. Förutom att bara umgås och höra pappa berätta om jobbminnen hade jag även slängt ihop en femkamp som jag tvingade ut allihopa på. Kasta boll i hink, hoppa hopprep, prickkastning med vattenballong, käka godissnöre och luftgevärsskjutning. Ja, mat blev det också och en massa gos och bus med de små. Tack familjen för en härlig dag!

PS. Om ni tycker att det är en ovanligt ung pensionär ni ser på bilden är det för att han inte ens är fyllda 62. DS.Mer beröm åt folket!Beröm. Det är något viktigt.
Inte beröm för berömmets skull. Det kan vara. Men riktigt, ärligt beröm från en person som har sett dina ansträngningar och som väljer att lyfta dem. Åh vad gott det kan göra!

När jag var yngre kunde jag inte ta emot beröm. Jag hade väldigt svårt att ta in att någon tyckte att jag var bra. Som med pianospelandet. Sett så här nära två decennier senare så var jag grym som barn på att spela piano. Långt mycket bättre än många andra jämnåriga barn.

Jag förstod inte det då och det var inte dem jag jämförde mig med. Mina förebilder var alltid hundra gånger bättre och mina ambitioner höga som himlen.

Efter krisiga år har jag stött och blött mig själv. Jobbat, bearbetat och kämpat. Tänk att jag skulle hinna bli vuxen innan jag själv förstod att jag var bra på saker. Till och med bättre än andra på vissa saker. Det hade jag nog aldrig kunnat tänka mig som självnedvärderande barn och tonåring.

Chefen skickade ut brev. Ett slags kvartalsrapport där han nämnde alla i personalen och deras arbete. Peppade och berömde alla. Om mig skrev han: Vi har fått in en fantastisk resurs genom Sofie som fixar jobbet galant.

Det där rinner inte av. Det går rätt in. Det är det som är skillnaden mot förr. För att kunna ta emot beröm behöver man på något sätt själv känna att man är värd beröm, känna att "jag är faktiskt bra på det jag gör". Och det är jag. Liksom mina kollegor är bra på vad de gör. Det är fantastiskt att ha en chef som ser det och som uppmuntrar det.

Jag är nog någon centimeter längre när jag går hem idag.

BakåtblickarHär är mina barndomsvänner och jag. Jag tror att vi är fem år. Jag har för övrigt aldrig varit lucia. Nedan följer ett antal bilder från mina unga år. Det är roligt att se tillbaka. Utan problem känner man igen mig och jag tycker det är roligt att se vilka drag som lever kvar.Ni som läst min blogg länge (och ni som känner mig sen gammalt) vet att pianot har haft en central roll i mitt liv. Jag tror knappt det gick en dag utan att jag spelade. Här är jag nog runt nio år. Ganska sällan övade jag dock på mina pianoläxor utan spelade mest allt möjligt annat. Samma fantastiska studieförmåga hade jag i övriga skolan. Men det gick ju bra för mig ändå ... (Förresten de där jeansen hade rubinröda stenar längs fickkanterna. Värsta bling, blingen!)
Ja, blond var jag som barn. Nära på vithårig. Det har jag från pappa. Mamma är mer rödblond och den tonen har inte jag. Gruppfotot till vänster är jag och tre av mina syskon tillsammans med farmor och farfar. Farmor levde inte särskilt länge till efter det här. Jag var inte mer än fem år när hon dog ändå har jag några få riktigt starka minnen av henne. Till höger syns mamma, jag och mina systrar, mormor och morfar samt mammas farmor.Denna bild är från ett scoutläger tror jag. Mamma var scoutledare, men var även duktig på det där med att färga garn. Och det är det som pågår här. Träskor var det som gällde när jag var liten. Foppatofflorna var tack och lov inte uppfunna då. Och långa ben, det hade jag redan som barn ...
I vevan när jag fick dockan som jag så glatt kramar lärde jag mig att läsa. Då var jag fyra. Att jag minns det är för att när jag öppnade julklappen som dockan låg i läste jag dockans namn som stod på dess klädsel. Jag minns namnet än idag. Hon hette Tine. På bilden under sitter jag flankerad av mina vakande systrar.
Bada i diskhon var grejen. Det har vi alla syskon gjort innan vi blev för stora. Knubbig näsa och sneda ögon. Jodå. Till höger jag och morsan.
Bilden ovan fanns med i ett inlägg för ett tag sedan. Det är en av mina absoluta favoritbilder från barndomen. Förklädesklänningen hade mamma sytt. Ganska många kläder jag hade som barn var sydda av mamma. Under en viss ålder tyckte jag att det var lite pinsamt. Framför allt när kompisarna kom i nyköpta kläder. På senare tid har jag fattat att den verkliga lyxen är hemmasytt.
Lillebrorsan och jag posar för storasyrran som just införskaffat kamera. Tröjan jag har tror jag att mamma stickade till syrran med kameran. Jag fick ärva.Och det var så här allting började. En dag i februari kom jag skrikande och röd till världen. Sen dess har det bara blivit bättre.


RSS 2.0