Bättre för hemlösa - billigare för samhället

Jag önskar många gånger att jag var bättre på att agera för människor som inte har samma sociala trygghet som jag. Tanken är god, men i praktiken är jag riktigt dålig. Jag köper Faktum. I huvudsak för att stödja den enskilde säljaren, men också för att jag tycker att det är en bra tidning. Framför allt när redaktionen gräver i ämnen som berör dem som säljer tidningen. Då bränner det verkligen till.
 
En sak som jag mår dåligt av är att folk är hemlösa. Ibland försöker jag tänka mig in i den situationen och varje gång drabbas jag för några sekunder av panik. När man läser om hur vissa hemlösa har blivit hemlösa inser man att det inte är svårt. Det krävs väldigt lite för att man plötsligt ska stå utan boende.
 
Som kommun kan man välja att hantera hemlösheten på olika sätt. Ett vanligt sätt är boendetrappor. Stegvis måste individen bevisa att hen klarar av att ha ett hyreskontrakt. Ofta åker man upp och ner i den där trappan för att man inte lyckas efterleva kraven.
 
Det finns ett annat sätt. Bostad först. Den hemlösa får en bostad, en trygghet, sin egen plats i tillvaron. I det långa loppet mår individen bättre och samhällskostnaden blir mindre. Hur kan man då inte vilja satsa på detta tillvägagångssätt? Ja, det kan man undra. Göteborg är en av de kommuner som verkar anse att bostad först är en dålig metod. Eller i alla fall så anser man väl att den inte är den bästa.
 
Göteborgs Universitet har gjort en undersökning på uppdrag av Göteborgs kyrkliga stadsmission. Nedan följer ett pressmeddelande om resultaten av undersökningen:
 
Ökad livskvalitet för de hemlösa – miljoner i besparing för kommunen
 
Ökad livkvalitet för de hemlösa
- miljoner i besparing för kommunen
 
En unik utvärdering genomförd mellan nov 2011-april 2012 av Stadsmissionens boendeform med ”housing first”-intentioner visar att ett tryggt och stabilt boende för hemlösa avsevärt ökar livskvaliteten för den enskilde. Boendeformen minskar därtill kostnaden för samhället med miljoner. Detta i jämförelse med de reguljära bostadstrapporna med ofta överproducerad vård och omsorg. Utvärderingen Vad tycker hyresgästerna? är genomförd av Göteborgs universitet.

Syftet har varit att undersöka hur hyresgästerna upplevt det stöd och den tillsyn som Stadsmissionen tillhandahåller. Detta mot bakgrund av att såväl verksamheten som Socialtjänsten samt kommunala och privata fastighetsägare upplever boendealternativet som lyckat. Stadsdelen Västra Hisingens kostnader för köpt boende har minskat sedan 2003 med uppskattade 50 miljoner kronor, samtidigt som flera personer som tidigare inte har kunnat få ett förstahandskontrakt nu har ett boende med eget kontrakt. (Min fetning.)

Utvärderingen gjordes på 169 tidigare och nuvarande hyresgästers upplevelser med hjälp av telefon- och brevenkäter. Dessa följdes upp genom intervjuer med de hyresgäster som besvarade enkäten och uppgav att de kunde tänka sig bli intervjuade.

Göteborgs Stadsmissions verksamhet med housing first-intentioner ger ökad livskvalitet för hemlösa.  Resultatet visar att de boende upplever informationen om boendet och relationen till boendeassistenter som mycket god och att stödinsatser inte alltid är boenderelaterade utan kan handla om hjälp till läkarbesök, svårigheter med språk eller avsaknad av kontaktnät. Till detta kommer minskade kostnader för Göteborgs stad – allt enligt utvärderingen, som tagits fram i samarbete med Göteborgs Stad, Social resursförvaltning och Västra Hisingen.

Stadsmissionens Stöd- och tillsynsboende
Göteborgs Kyrkliga Stadsmission bedriver sedan 2003 Stöd- och tillsynsboende i Västra Hisingen och sedan ett år även i Lundby, i dagsläget finns det 50 aktiva lägenheter. Verksamheten regleras med hjälp av ramavtal samt samarbetsavtal. Syftet är att hyresgästerna ska ta över förstahandskontraktet efter två år. Varje andrahandshyresgäst förbinder sig att träffa en boendeassistent en eller flera gånger per vecka för att få stöd i boendet. Verksamheten drivs med bostad först-intention (housing first) vilket syftar till att hyresgästerna ska få ett permanent boende utan att först ta sig igenom olika boendeformer där de bevisar att de är redo för att bo i en egen lägenhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0