Kvicksilver är bra grejer, eller?
Foto: OSRAM
Sedan 2011 har det varit förbjudet att tillverka och importera klara glödlampor på 60W i Europa. Under 2012 fasas även 40W, 25W och 25W ut. I dagsläget finns tre ersättningsalternativ; LED, halogen och lågenergilampor. Alla dessa är ju en typ av lågenergilampor. Så långt allt väl.
Det som stör mig någon hejdlöst är lamporna som bara kallas lågenergilampor innehåller kvicksilver. 2009 införde regeringen ett totalförbud mot kvicksilver i Sverige. Ja, alltså med några undantag då. Vet ni hur ni ska göra om en sådan lampa går sönder? Här följer en anvisning från Energimyndigheten:
Om en kall lampa går sönder
- Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock.
- Torka därefter golvet med en liten, fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, Förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.
- Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.
Om en varm lampa går sönder
- Stäng dörrar till rummet där lampan gått sönder.
- Ventilera rummet genom att till exempel öppna ett fönster och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.
- När lampresterna har svalnat ska du samla upp dem på samma sätt som i beskrivningen ovan av hur en trasig kall lampa hanteras.
Jag använder än så länge glödlampor, eftersom de fortfarande lyser, men det börjar bli dags för mig att fasa ut och några kvicksilverprodukter vill jag inte ha.
Kommentarer
Trackback