Vi slänger och slänger

 
Saker som tål att tänkas på och som gör mig både upprörd och rädd: Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo. Detta belastar både samhällsekonomin och klimatet. Att problemet är störst i höginkomstländerna är inte svårt att gissa till sig. Fatta det: en tredjedel av all mat går till spillo! Matsvinnet i de rika länderna sker dessutom främst i konsumentleden.
 
Jag var och lyssnade på två personer som pratade om containerdykning. Alltså att man tar mat som butiker har slängt. Bland annat berättade de att de hittade perfekt mogna persikor, medan persikorna som kom in i butiken var stenhårda. Om jag är ärlig måste jag själv erkänna att jag inte väljer den mjukaste tomaten eller de kantstötta äpplena. Av två skäl: jag vill att min färska mat håller så länge som möjligt hemma samt att jag ju betalar samma pris för de fina och de mindra fina äpplena. Klart jag väljer de finaste.
 
Om man omvandlar den där tredjedelen till andra siffror så är det 1,3 miljarder ton varje år. Det årliga matsvinnet i Sverige har samma miljöbelastning som 700 000 bilar.
 
EU har satt upp som mål att halvera matsvinnet till 2025. I mina öron låter det som en omöjlighet, men jag hoppas innerligt. Vi människor måste bli smartare på många sätt. Vi behöver fundera över hur vi äter och vad vi äter. Till exempel är produktion av kött och ris enormt vattenkrävande.
 
Det är inte bara mat vi slösar på. Svenskarna förbrukar 130 000 ton textilier per år. Det har skett en ökning med 40 procent på tolv år. Knappt en fjärdedel lämnas till klädinsamlingar. Det mesta slängs eller bränns upp. Produktionen av bomull har nått sin peak. Den går knappt att öka trots högre efterfrågan. Ur ett klimatperspektiv är bomull inte helt vänligt att producera med tanke på att det kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel.
 
När jag tänker på hur mycket kläder och mat vi slänger blir jag arg. Bara i min stad finns det många, många människor som inte har ordentligt att äta eller klä sig med. Tänk vad man skulle kunna åstadkomma om allt togs tillvara. Jag vet att det finns organisationer som gör en del, men det är inte tillräckligt.
 
Ok. Jag fick en tanke nu. Tänk om man kunde starta en verksamhet där man i samarbete med butiker tog tillvara maten de tänker slänga och så öppnar man en restaurang där all mat tillagas av denna "skräpmat". Luncher för 20 kronor. Öppet för vem som helst. Verksamheten ska inte vara vinstdrivande utan självbärande.
 
Jag ska också berätta att jag slänger mat. Jag avskyr det och mår dåligt när jag gör det. Mitt dåliga samvete kokar i kroppen. Mest handlar det om färska råvaror som jag inte hunnit använda av någon anledning. Men det kan vara andra saker också. Jag fick hälla ut nästan en hel burk med blåbärssylt för att den hade möglat. Att den möglade berodde förmodligen på att jag valde att köpa en ekologisk utan massa tillsatser. Typiskt, när den första tanken var att välja rätt och så blev det fel ändå.
 
Nä, skärpning Sverige. Nu måste vi börja tänka.

Kommentarer
Postat av: AnnBritt

Du känner väl till Allwin! De jobbar med att ta hand om det som blir över på olika företag och distribuerar det sedan till hjälporganisationer och liknande. Kram

Svar: Ja, jag känner till dem. Kanske borde slå mig in där på något sätt :) Kram
Sofie

2012-10-25 @ 14:28:02
Postat av: Kajsa

Jag blir helt tokig när jag tänker på att folk slänger kläder i soporna! Jag kan bara inte förstå det! Det är så enkelt att ge bort några till sina nära och lägga resten i en insamling.

Svar: Ja, men precis. Jag slänger endast underkläder och kläder som är för slitna att vidareanvända.
Sofie

2012-10-26 @ 11:18:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0