På vandring i Göteborg

 
Jag älskar städer. Och arkitektur. Jag gillar att titta på hur man har gjort och att fundera över varför vissa hus ser ut som det gör. Ibland ser man spår av olika tider i en och samma huskropp. Sånna här saker ser jag mycket lättare när jag är utomlands. När jag var yngre tänkte jag till och med naivt att detta inte fanns i Göteborg. Men det är ju inte sant. Jag har många gånger tänkt att jag ska gå runt på gator och i områden som jag vanligtvis inte rör mig i. Att välja en sidogata istället för den förväntade. Jag tog en sådan tur. Här står jag vid Viktoriabron och blickar mot Rosenlundsbron.
 
 
Trädstammar. Så vackert. Det jag egentligen fastnade vid här är den lilla ljusa bostaden på det mörka trädet i mitten.
 
 
Det var nog någon som sov här i natt. Det här är verkligen ingen bostad. Usch. Det gör ont i mitt hjärta att människor lever så. Utanför. Utomhus.
 
 
Detta måste vara ett topphem för en fågel eller för någon annan som kan ta sig upp och in.
 
 
Mmm. Trädstammar.
 
 
Ja, så kommer vi till det jag pratade om inledningsvis. Kolla på bården upptill. Fantastisk.
 
 
Den här typen av väggar är jag också enormt förtjust i. Återfinns på Pusterviksgatan.
 
 
Bara något som fångade mitt öga. Tidningen är levererad.
 
 
Energibolagets skorsten som sträcker sig en bra bit upp i skyn.
 
 
Tänk att ha båtplats ända inne i stan. Måste vara lite som att ha busshållplatsen precis utanför. Som jag har.
 
 
Duvorna har krupit ihop på Pressbyråns tak vid Järntorget.
 
 
Utanför Myrorna. Är hundarna ovänner?
 
 
Kranarna finns kvar idag även om de inte är lika många som förr i tiden och Göteborgs hamn är den största i landet. För mig är kranarna lika mycket Göteborg som Poseidon, gasklockan, Liseberg och läppstiftet.
 
 
Ute i god tid eller väldigt sena möjligtvis.
 
 
Du får vara med, men inte du. Dig murar vi igen.
 
 
Det här husets övre våningar liknar en kyrka. Jag skulle mer än gärna se hur bostäderna ser ut i det rundade tornet. Huset ligger i hörnet av Stora Badhusgatan och Surbrunnsgatan.
 
 
Sånt här ser man en del av och är något som får mig att fundera. Varför ser husen ut så här? Har de blivit avkapade? Tänkte man bygga vidare, men utan att det blev av? Sett från Stora Badhusgatan.
 
 
Hygglig terass!
 
 
Oj här var det ett berg. Vi bygger på och runt istället för spränga bort. (Bra val.) Roligt att se så många olika hus i en och samma klump.
 
 
Utefter en gata finns ett flertal järnplattor. Det ser ut som treor på dem, men jag skulle gissa att det har varit någon typ av krok? Jag har inte en aning.
 
 
Trappa över berget till Kungshöjd. Där jag för övrigt en tid i mitt liv oerhört gärna ville bo. Hade väl inte tackat nej till möjligheten nu heller, men det är nog inte särdeles billigt.
 
 
Något som fascinerar mig är där man kan se en väldigt blandad bebyggelse, där gamla tiders stad med villor möter den nya tidens stad med höga lägenhetshus. Nu har jag lämnat city för Hisingen och Vågmästareplatsen.
 
 
Som avslutning får ni min favoritbild från den här rundan. Skator alltså. Så snygga! Och jag är grymt nöjd över vinkeln som gav en schysst komposition.

Kommentarer
Postat av: Jennie

Åh Sofie du ger mig alltid hemlängtan - en varm sådan! - med dina finfina Göteborgsskildringar. Varm kram till dig.

Svar: Tack Jennie! Hoppas du trivs med livet som mamma. Han är så fin din pojk! Kram kram
Sofie

2012-10-08 @ 22:22:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0