Fisksoppa med broccoli och senap

 
Jag avskyr att slänga mat. Det är nog grunden till att jag så ofta lagar rätter som gratäng, soppa och gryta. Då kan man häva i lite av varje. Slattar och rester. Jag har aldrig gillat att slänga mat, men nu när jag köper så mycket kravmärkt och ekologiskt har känslan att ta tillvara ökat. Kanske för att detta val ökat min medvetenhet kring resursslöseri, men också vad det gör rent ekonomiskt. Ekologisk mat är dyrare. För mig också lyxigare. Varför skulle jag vilja slänga den?
 
Den här soppan bygger till viss del på rester. Det började med att jag skulle köpa lax, men den kravmärkta var slut. Istället blev det kravmärkt, krokfiskad torsk. Först tänkte jag tillaga den i ugn tillsammans med en creme fraiche-blandning och äta med potatismos, men så blev det en soppa.
 
 
Jag har nästan aldrig vatten som bas till mina soppor. Jag måste ha dem matigare än så, eftersom jag inte förstärker med bröd. Därför består min bas av creme fracihe, grädde och mjölk. Jag hade några stackars pilgrimsmusslor i frysen och en handfull räkor så dessa använde jag också. Receptet skulle kunna se ut ungefär så här:
 
Fisksoppa med broccoli och senap
Ca 4 portioner
2 burkar creme fraiche
1 dl grädde (det var en slatt jag hade kvar)
1 dl mjölk (i brist på mer grädde)
450 g broccoli
400 g torsk
4-5 pilgrimsmusslor
1 dl räkor
0,5 dl senap
fiskfond efter smak
salt och peppar
 
Koka upp mejeriblandningen och häll i broccolin. Låt koka tills brocollin börjar mjukna. Vänd i den nedskurna torsken. I med senap, kryddor och fond. När torsken börjar bli klar vänd i musslorna (jag hade delat musslorna i fyra bitar vardera). De blir klara väldigt fort. Smaka av. Vänd i räkorna innan servering.

Kommentarer
Postat av: Maja

Härlig bild. Gillar duken!

Svar: Duken är från Indiska. Så klart ;)
Sofie

2014-01-26 @ 19:54:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0