Nästa steg

Ikväll har vi återigen planerat för vår Frankrikeresa. Vi har bokat vårt boende i Paris. Tre nätter i 19 arrondissementet för knapp 1 500 spänn totalt. Det är bra grejer det. Kanske inte säger så mycket, men det är inom den stora citykärnan med metron inom räckhåll.
 
Efter Paris drar vi som jag tidigare nämnt till västkusten. Närmare bestämt till Camping Aux Pommiers. Där ska vi tälta. Hur många nätter det blir där vet vi inte. Det är här som resan kommer att gå på känn. Från den här campingen tar vi oss lätt till orten Saint-Malo, som verkar vara en häftig hamnstad.
 
 
Campingen är vid äpplet och den orange linjen är vägen ut till Mont Saint Michel. Ett kloster som ligger ute på en ö. Eller ö och ö. Det beror på tidvattnet. Mont Saint Michel är även en kommun som finns med på Unescos världsarvslista. Det går en bro ut till klostret, men när det är flod svämmas den över. Dit ska vi.
 
 
Så här står det på Wikipedia om klostret:
 
"Från början var klostret ett enkelt kapell som kyrkoherden S:t Aubert uppfört på bergets topp år 708. Enligt legenden ska han ha blivit tillsagd av ärkeängeln S:t Michel i en dröm att han skulle bygga ett kloster på den halvön, men när Aubert vaknade på morgonen trodde han att allt varit en inbillning. Ängeln återvände till honom i sömnen några dagar senare och frågade varför Aubert inte byggt något kloster, men Aubert trodde trots det att han bara inbillade sig ängeln. S:t Michel kom därför tillbaka till Aubert en tredje gång och satte då sin tumme mot Auberts panna och efterlämnade ett hål i pannbenet. Aubert blev därmed övertygad och påbörjade redan nästkommande morgon sitt arbete med att uppföra klostret. Auberts huvud med hålet efter ängelns tumme finns än idag kvar och finns att se i en närliggande kyrka. Idag finns det en gjuten staty i guld högst upp på klostrets högsta tornföreställandes ängeln S:t Michel.
 
År 966 bosatte sig en grupp benediktinermunkar på ön och innan millennieskiftet uppfördes en kyrka. Under 1000-talet uppfördes en romansk klosterkyrka och ett kloster som senare byggdes ut. Efter en donation från kung Filip II August under 1200-talet byggdes ytterligare sektioner, tre våningar höga i gotisk stil, inklusive korsgång och matsal. Under hundraårskriget byggdes ytterligare förstärkningar.
 
Under franska revolutionen användes klostret som fängelse och under 1800-talet genomgick det renoveringar."
 
 
När vi är klara i det här hoodsen drar vi vidare norrut. Inte så långt utan till Étretat (bilden ovan). Det kryllar av campingar i det området så vi fortsätter att bo i tält. Tänk om den där stranden är folktom om så bara för stund. Det vore något det! Se fler bilder av Étretat på Google.
 
Vi sa sist vi planerade, men även idag, att vi ska ta tid till ingenting. Ligga på en filt någonstans och läsa. Eller titta på himlen. Bara vara. Verkligen bara vara. Det är semester på riktigt. Vi kommer hinna uppleva en massa också. Då vill det till att ta det lugnt för att hinna smälta intrycken.
 
Hur länge vi stannar i Étretat vet vi inte. Det beror på vad vi känner för. Hur vi tar oss vidare är också öppet. Det känns både skönt och lite spännande att lämna det helt öppet. Låta känslan och humöret styra. 
 
Bilder tillhör i fallande ordning: Camping Aux Pommiers, Wikipedia och Wikimedia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0