Kokvinnorna



Dokumentären Hästmannen har väl knappast undgått någon. Denna märkliga man som levde på ett näst intill omöjligt sätt med sina hästar i den djupa småländska skogen. Filmaren Peter Gerdehag har även gjort Kokvinnorna. Den hade premiär i februari och visades igår på Jönköpings filmfestival och jag var där tillsammans med min kusin. Bara titeln är ju lockande och vi blev inte besvikna.

Filmen kommer att visas i SVT framåt jul. Håll utkik, säger jag bara. Så otroligt värd att se.  Gerdehag har näsa för drömska, idylliska bilder och underliga, men imponerande människor som sticker långt utanför normen. Ovan kan man spana in trailern och nedan kan man läsa en text som jag har kopierat från filmarens hemsida.


"Kokvinnorna är två systrar som närmar sig 80-årsåldern, Britt och Inger. De är uppvuxna på en bondgård i södra Halland, där storasystern Britt fortfarande bor. Systrarna har gått skilda vägar i livet, men är ändå sammanlänkade likt siamesiska tvillingar och länken mellan dem är Britts kor. 

Britt är ogift och lever för sina kor, men har sedan många år en invalidiserande ryggskada. Vård erbjöds och kunde ha gjort henne bättre, men hon avstod bara för att hon inte kunde lämna sina kor.

Systern Inger, som bor några kilometer bort, gifte sig, fick en dotter och drev ett företag ihop med sin man. Trots detta har hon alltid hjälpt sin syster med att handmjölka korna. Med ålderns rätt börjar dock Inger att känna sig trött och läkarna uppmanar henne att sluta med kroppsarbete, för att inte riskera sin hälsa.

Britt tycker tvärtom, att lite kroppsarbete bara är nyttigt. Slutar man att arbeta för tidigt i livet och bryter sina vanor, det är det som är farligt menar hon.

Livet på gården hotas även av myndigheterna som hela tiden har ögonen på Britts kor. Risken är överhängande att hela besättningen ska slaktas ut, om damerna på länsstyrelsen inte är nöjda vid sina kontroller. Systrarnas förmåga att trots allt hålla samman sätts på hårda prov."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0