Svenskt Näringslivs goda förslag



Svenskt Näringsliv vill sänka studiestödet för dem som läser ämnen inom humaniora och konst. Det är det dummaste förslaget jag har hört på länge. Vilken sjuk elitism. Jag blev fly förbannad när jag hörde det på P3 Nyheter i morse.

Vilken anledningen är? Jo, att folk inom dessa områden har svårt att få jobb.

När jag för sju-åtta år sedan bestämde mig för att bli journalist var det många som sa till mig. "Är inte det våghalsigt? Det finns ju inga jobb." Tänk om alla människor tänkte så. Det skulle ju innebära att vi utbildade oss inom områden där det finns jobb och inte inom det som vi är bäst på.

- Det handlar inte om att styra bort folk utan att ge signaler så att de kan göra ett medvetet val; så att de tänker på sin egen framtid, säger nationalekonomen Malin Sahlén till Ekot.

Ett medvetet val för mig är att veta vad man är bra på och sedan våga satsa på det även om man vet att det innebär motgångar. Vad tror Svenskt Näringsliv om oss svenskar egentligen? Att vi är alldeles dumma i huvudet?

Att göra ett medvetet val och att tänka på sin framtid innebär inte bara att ha en ekonomisk inkomst. Det innebär lika mycket att man gör något som man tycker om. För om man inte trivs med sitt yrke kommer man inte att göra ett bra jobb. Då spelar det ingen roll att man är ingenjör eller ekonom.

Jag blev journalist trots mångas farhågor. Jobb fick jag också. Direkt efter utbildnignen till och med. Ha!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0