Vad musiken ställer till med



Att lyssna på musik kan frigöra signalsubstansen dopamin i hjärnan och ju mer dopamin som frisätts desto starkare blir lustkänslorna. Det är därför man kan gå upp i atomer och bli alldeles till sig av musik. Inte konstigt att man känner sig lycklig av musik! Dopamin, som är hjärnans eget belöningssystem, sätts oftast i samband med saker som en fantastisk måltid, droger eller sex.

Texten nedan är klippt ur en TT-artikel:
En ny studie, publicerad i tidskriften Nature Neuroscience, avslöjar att inte bara njutbar musik i sig utan även blotta förväntningarna på att få lyssna till en enastående vacker röst eller en exceptionellt bra låt kan framkalla rysningar av välbehag.
Forskare vid McGill University i Montreal, Kanada, har mätt hur mycket dopamin som frisattes när ett antal försökspersoner lyssnade på musik som framkallade rysningar som gåshud, ökad hjärtfrekvens, häftigare andning eller ökad blodcirkulation. Gåshud är en väl etablerad markör för människors allra mest känslomässiga respons på musik. Mängden dopamin som frigörs styrs också av hur kroppen reagerar fysiskt och känslomässigt på musiken.
– Fynden ger tydliga neurokemiska bevis för att intensiva känslomässiga reaktioner på musik aktiverar hjärnans belöningssystem, säger hjärnforskaren Robert Zatorre.
Det är tidigare känt att den del av nervsystemet som kontrollerar andning och puls påverkas av musik. Den högra hjärnhalvan uppfattar bland annat harmonier och tonarter medan den vänstra uppfattar låtens melodi.

Den här forskningen sägs vara unik, men för mig är det inget konstigt alls. Vetenskapen har ju bara lyckats reda ut något som mängder av människor upplevt sen urminnes tider. Freddie Mercury har en sådan där röst som liksom får min värld att stanna. Många gånger har jag varit ledsen för att jag aldrig fick uppleva honom live. Vilken grej det hade varit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0