Porträttinspiratör



Jag tänkte när jag målade mina ansikten igår att jag skulle hitta en inspirationskälla till nya ansikten. Liksom studera hur andra har gjort rent tekniskt. Hur man kan skugga eller utelämna för att lyfta fram en form. Jag har hittat min inspiration.

I torsdags började Antikrundan igen, detta fantastiska program! Med i premiärprogrammet fanns en karl med en tavla av Helene Schjerfbeck. Efter genomgången av tavlan visades ett inslag om henne. Jag måste skamset erkänna att jag inte känner till hennes namn, men när jag googlat bilder av hennes målningar känner jag igen flera stycken. Nyligen såldes en olja hon gjort för 3,6 miljoner kronor! Bilderna ovan är en skärmdump från google.

Jag älskar hennes sätt att måla ansikten. Liksom Pablo Picasso sökte hon sig allt mer till det rena, okonstlade. Titta på den något förstorade bilden. Vilket porträtt! Det är helt fantasiskt, och ändå så enkelt. Tänk att få ha det på väggen.

Bilden bredvid den, på den ljusa kvinnan med röda kinder, det är ett självporträtt. En skarp iakttagelse av sig själv, men också den målningen enkel. Fascinerande!

Kommentarer
Postat av: Maja

Håller med dig. Själv träffade jag första gången på henne i Bamse när jag var liten :-) Då fanns ofta en sida där man fick läsa lite om allt möjligt. Minns Schjerfbeck och Bruno Liljefors. Det ska även finnas en bra biografi om S som kom för ett par år sedan.

2011-01-17 @ 20:03:41
Postat av: Sofie - Kreativa latsidan

Just det! Jag minns de där sidorna men jag är tveksam till om jag läste dem.. Tack för tipset om boken. Den måste jag leta rätt på.

2011-01-17 @ 21:15:20
Postat av: Maja

Gör det! Men jag hade fel ang. biografi, boken jag tänker på är en roman. Tror jag läst den och tyckte om den. http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/liehu-lyckas-na-konstnarens-sjal_30287.svd



Helene : en roman om Helene Schjerfbecks liv av Rakel Liehu



p.s gillar dina senaste målningar med ansikten!

2011-01-18 @ 18:59:04
Postat av: Sofie - Kreativa latsidan

Tack dubbelt upp! Jag ska kolla boken.

2011-01-18 @ 19:32:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0