Mat mot cancer



Jag älskar att äta stekt ägg. Till passar det utmärkt med diverse grönsaker. Jag försöker att ta tillvara på säsongens sorter när det kommer till svenska grönsaker. Nu finns det färska röbetor. Så otroligt gott! Nyttiga är de också.

Rödbetor är fiberrika och alltså bra för mage och tarmar. Rödbetor innehåller vitaminerna C och D. Båda viktiga vintertid (och annars också så klart). Dessutom innehåller de zink, järn, kalcium och betanin (antioxidant). Röbbetor kan också sänka högt blodtryck. Dock är det inget jag lider av. Faktiskt tvärtom så har jag lågt blodtryck. Så lågt att jag drabbats av svimningsanfall ...

Broccolin köpte jag förresten också färsk. Både den och betorna har jag förkokat innan jag mer eller mindre bara värmde på dem i stekpannan. Jag brukar passa på att köpa broccoli när den säljs billigt. Den här gången var det två buketter för tio kronor som gällde. Mycket, mycket billigt. Smarrigt också.

I boken Maten som botar står att läsa att broccoli är bra mot lungcancer. Det gäller för de flesta sorters kål. På min tallrik hade jag även färsk rödkål. En färgkick och samtidigt hälsosam mat på flera plan.

Det som tar ner min nyttiga mat är att jag har stekt den. Det ska tydligen inte vara särskilt bra för näringsämnena och om jag inte minns fel ska mat med stekyta öka risken för cancer. Så kanske ligger jag ändå på plus minus noll nu ...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0