Gruset ända in i själen



Först kommer stenarna.
De skvätter lite hur som helst så det gäller att vara beredd. Händer, kepsar eller matchprogram hålls upp för ansiktet. För när stenarna träffar kan det göra ont. Därefter kommer ett moln av grus som letar sig in överallt. I tänderna, håret och huden. Det är speedway på nära håll. Lukten av varvade motorer ligger tung i luften blandat med krutlukten efter fyrverkerier när hemmalaget kört in en femetta.



När förarna kör upp i femettposition jublar publiken. Efter en hemkörd femetta får förarna varsin Lejonflagga i sina händer. De kör ett ärovarv och låter sig hyllas av publiken.



Förarnas mekaniker är hela tiden beredda med diverse sprejburkar, skruvmejslar eller nya däck. Allt för att cyklarna ska gå så bra som möjligt. I det 13:e heatet kör poängplockarna David Ruud och Leigh Adams. Ruud får en dålig start, som i alla sina heat denna dag, men han kör upp sig och tillsammans får de hem lagets sjätte femetta.

Speedwayen har haft sina entusiaster, men sedan Lejonen klippt SM-guldet två år i rad har fansen ökat. 6 788 personer fanns på plats för att se hemmalaget Lejonen vinna matchen mot Västervik med siffrorna 53-43. Vinsten var redan klar innan de två nomineringsheaten kördes. I och med vinsten har Lejonen förmodligen säkrat sin plats i slutspelet.

När Lejonen åkt sitt segervarv efter matchen, blivit firade med blommor och ännu fler fyrverkerier kommer de tillbaka in i depån och fansen hänger i klasar i hopp om att få en skymt av sina stjärnor. Eller ännu bättre: få en chans att komma fram och byta några ord och kanske också få en autograf. Men först ska journalisterna ha sitt.

Trots att speedwayförarna ofta vill snabbt i väg för andra matcher - utomlands - ger de sig tid. Allra mest uppmärksamhet får David Ruud. Hemmasonen. Ett par tjejer står och laddar med sina mobiler för att kunna ta en bild. De avvaktar på håll och vågar sig inte riktigt fram. I händerna har de också varsin Lejonflagga som de hoppas få en kråka på.
- Han är ju så snygg! säger en av tjejerna och fnissar.



När Värnamo Nyheters reporter har fått sina kommentarer av David Ruud springer tjejerna fram. Inte bara de två, utan en hord av fans. Ruud tar sig tid. Ler och skriver några autografer. Några lyckliga själar går leende hem efter det mötet. Åkarna själva kan torka gruset ur pannan och konstatera ännu en bra dag på jobbet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0