Krav och eko

 
Sen en ganska lång tid tillbaka köper jag ägg som är ekologiska och kaffe som är både krav- och fairtradestämplat. Förut har jag tyckt att många produkter i dessa kategorier har varit för dyra. Till exempel kostar ett paket ekologiskt bregott 40 kronor i "min" mataffär. Det vanliga kostar 28.
 
Saken är den att jag allt eftersom köper fler och fler produkter som har märkningar som krav, eko och fairtrade. Jag köper också många produkter som är märkta med Svanen eller Bra miljöval. Ju mer av dessa produkter jag köper desto bättre samvete får jag. Plus att jag känner en stolthet när jag ställer in varorna i mina skåp.
 
 
Ju fler märkta varor jag köper desto lättare är det att köpa andra. Det dyra kravmärkta bregottpaketet har nu blivit ett med min kyl. Sist jag handlade köpte jag kakao som var nära på dubbelt så dyr för att den var fairtradestämplad. För ett tag sedan började jag köpa kravmärkt socker och mjöl. Köper jag ekologiskt smör så är snart alla mina kakor ekologiska. Fint va!
 
Det jag försöker säga är att jag har märkt att där jag en gång har köpt en kravprodukt där har jag inte gått tillbaka till att köpa den icke kravmärkta. Som med socker, mjöl, ägg, bregott, riskex, cocosmjölk, bönor, krossade tomater, färska kryddor ...
 
 
Senast jag handlade var 20 procent av mina varor krav eller eko. Därtill några Svanenmärkta. Eftersom dessa varor ofta är dyrare tänkte jag att de borde utgöra en större del av den totala kostnaden, men faktum är att dessa varor utgjorde 20 procent också i kronor.
 
Jag vet att det finns en del invändningar mot krav och eko, men jag vill tro att det finns en långsiktighet som leder till miljövinster och jag tror framför allt att det ger mig renare produkter. Och renare produkter är precis det som jag är ute efter.
 
Läs mer om fairtrade och krav.

Kommentarer
Postat av: unga fröken karlssons Esteterier

Jo, det känns ju helt klart bättre att köpa det, när man liksom kan. Tror också att om man köper dyrare råvaror, så kanske man värnar om maten lite mer. Inte lika mycket slitåsläng med maten, eller vad säger du?

Svar: Jag har inte tänkt så tidigare, men du har nog rätt i det. Jag tycker att det känns lyxigt att köpa eko och lyx vill man ju inte kasta i soporna :)
Sofie

2012-11-10 @ 14:21:45
URL: http://www.esteterier.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0