Och syrenen som redan blommar!



Är det bara jag som är snurrig eller brukar sommaren komma så här tidigt? Jag vet att det händer ibland, men hör det till vanligheten? Enligt SMHI var det ju sommar på sina håll i Sverige bara någon vecka efter att man konstaterat vårens ankomst. De metrologiska definitionerna har visserligen med medeltemperatur att göra. Nu tänker jag mer på växtligheten.

Det kan tänkas att de flesta människor har sina olika växtliga favoriter som årstidsmarkörer. Får våren har jag skilla, vårlök och tussilago. När det gäller försommar är det lupiner och syren. När jag var barn brukade vi pynta med syren lagom till skolavslutningen. Om den hade hunnit slå ut vill säga, men oftast hade den gjort det så där i början av juni. Och när det gäller lupiner brukar de blomma kring midsommar.

Hur det står till med lupinerna har jag inte koll på, men varje dag på väg till och från jobbet passerar jag en syrenbuske. Dess knoppar är bland de tidigaste även om de länge, länge är väldigt små. Den busken har blommor nu. Den ljuvliga doften slog emot mig när jag gick förbi den idag. Det känns tidigt. Det är bara början på maj. (Bilden är från 8 juni förra året.)

Vädret är härligt nu ändå. För nätterna är fortfarande kalla och är det molnigt är det inte givet skönt ute. Det är väl det som talar för att det fortfarande är vår. Även om den är långt kommen. Kan inte låta bli att fundera på hur vädret ska fortsätta. Hur länge kan det vara fint? Det brukar alltid komma en regnperiod i början av sommaren. När bönderna har sått. Då måste det ju regna. Det fattar alla. Det är ju därför de sår när de sår.

Men om all värme kommer i början av säsongen, hur blir det då med slutet av juli och augusti? Det är då jag har min semester. Förra året regnade det och var kallt. Det var bara ett fåtal dagar utan skurar eller kalla vindar. Får passa på att njuta så mycket det bara går nu helt enkelt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0