Kakbak

Jag har haft några övertimmar att ta ut på jobbet och det gjorde jag idag. Jag jobbade till 12.30 och sen gick jag hem. Underbart. Jag tog tillfället i akt och bakade. Det har jag längtat efter. Det är härligt att baka. Meditativt och kreativt på samma gång.



Först gjorde jag den här enkla och goda kardemummakakan.

125 gram smält smör
2 dl socker
1,5 tsk kardemumma

Blanda ingredienserna ovan och rör sedan i ingredienserna nedan.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Häll smeten i form, strö över pärlsocker i valfri mängd och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

Jag använder form med avtagbara kanter och klämmer fast papper i botten på den. Då slipper man smöra och bröda formen.

Denna kakan är lätt att anpassa för glutenallergiker och laktosintolleranta. Trots att jag hör till den senare kategorin använder jag ALLTID smör när jag bakar. Margarin duger inte smakmässigt.



Sen gav jag mig på ett experiment som jag tänkt göra länge. Jag är vansinnigt förtjust i bondkakor. Dessutom älskar jag nästan allt med kakao i så jag slog två flugor i en, men vågade bara testa på en halv sats i fall det skulle bli skit av alltihop.



Så här långt ser det fint ut även om chokladdegen kändes annorlunda jämfört med den vanliga.




Och visst ser det väl helt ok ut här också, men sanningen är att de blev torra. Min chansning med kakaomängden prickade inte rätt.

Här är receptet på bondkakorna.

200 gram smör
2 msk ljus sirap
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Dessa ingredienser blandas. Låt smöret stå framme en stund så blir det mer lättarbetat.
Rör sedan ner följande:

1 dl hackad mandel
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat

Krama ihop degen och dela den i två delar och gör två rullar som är runt 5 cm i diameter. Om degen är väldigt kladdig ställ in rullarna i kylen någon timma annars flyter kakorna ut för mycket i ugnen.
Skär skivor som är 0,5-1 cm tjocka och lägg ut på bakplåtspapper.
Grädda i mitten i 175 grader i cirka åtta minuter.

Om jag ska gissa mig till en bättre blandning med kakao så ta 4 dl vetemjöl och 5 msk kakao. Eller 4,25 mjöl och 4 msk kakao. Jag ska testa igen. Någon gång.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0